Foto: F64

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite piektdien pieprasījusi piecu Kauņas tiesnešu atstādināšanu saistībā ar tiesu skandālu, kurš izcēlies, kad izmeklētāji, novērojot aizdomīgu tiesnesi, atklājuši vēl vairāku tā kolēģa neētisku rīcību, vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas Speciālo izmeklēšanu dienesta (SID) Kauņas nodaļa kopš pagājušā gada jūlija noklausījās tiesneša Almanta Liskauska telefona sarunas, kā arī veica videonovērošanu viņa kabinetā, liecina “Delfi.lt” rīcībā esošā informācija.

SID aģentus interesēja Liskauska kontakti ar muitniekiem, jo pirms tam tienesis strādāja par juristu Kauņas teritoriālajā muitā. Izmeklētājiem radās aizdomas, ka Liskauskis palīdz bijušajiem kolēģiem, kad tie lūdz bargi nesodīt savus paziņas.

Aģenti arī fiksējuši tiesneša sarunas par aizturētām vērtīgām kravām.

Izmeklētājiem atļāva noklausīties arī citu personu - tā saukto starpnieku sarunas.

Lai gan nav izdevies fiksēt, ka Liskauskis par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu būtu saņēmis naudu, ir ierakstīta saruna, kurā kāda sieviete sūdzas starpniekam par to, ka nav pieņemts viņai labvēlīgs spriedums, kaut viņa par to esot samaksājusi.

Liskauska novērošanas laikā izmeklētāju uzmanību piesaistīja vēl četri tās pašas tiesas tiesneši - Rimants Bučma, Valdone Računiene, Gerutis Varanavičjus un Ķestutis Gudinas.

Lai gan SID aģentiem novērošanas laikā neizdevās fiksēt tiesnešu noziedzīgas darbības, tie konstatēja tiesu ētikas principu pārkāpumus.

Tiesneši savās savstarpējās sarunās meklēja kontaktus ar kolēģiem, kas izskata viņu draugu un paziņu lietas.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka Liskauskis ne vienmēr bijis noskaņots palīdzēt kolēģiem. Kādā epizodē viņš paziņoja savai kolēģei Računienei, ka “ne viss ir viņa rokās”, kad tā lūdza bargi nesodīt savu paziņu. Računiene tad pārmeta Liskauskim, ka citi tiesneši esot darījuši ne to vien un nekas ar tiem nav noticis.

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite piektdien Tiesnešu padomei pieprasījusi visu piecu tienešu atstādināšanu.

Četri iesaistītie tiesneši jau ir iesnieguši atlūgumus pēc tam, kad Tiesnešu padomes pārstāvji šonedēļ ieradās Kauņas tiesā, lai tiktos ar aizdomās turamajiem.

Atlūgumu nav iesniedzis tikai Almants Liskauskis.

Tiesnešu padome prezidentes dekrētu par tiesnešu atbrīvošanu no amata izskatīs līdz trešajam februārim.

“Delfi.lt” informē, ka Visi pieci tiesneši joprojām strādā Kauņas tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!