Foto: AFP/Scanpix
Vairāk nekā 90 cilvēku dzīvības prasījušo Norvēģijas terora aktu sarīkošanā aizdomās turētais Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks strādājis dārzeņu fermā un bijis saistīts ar labēji radikālām jauniešu kustībām, par Vācijas un Norvēģijas mediju ziņoto informē aģentūra "RIA Novosti".

Telekanāls "N-24" ziņo, ka vīrietis līdz piektdienas traģiskajiem notikumiem audzējis dārzeņus kādā fermā netālu no Norvēģijas galvaspilsētas Oslo. Viņam patikusi klasiskā un transcendentālā mūzika, viņš lasījis filozofa Imanuela Kanta darbus, jo sevišķi slaveno grāmatu "Tīrā prāta kritika". Aizdomās turētā vīrieša elks esot Lielbritānijas premjerministrs Vinstons Čērčils.

Bēringa - Breivīka kontā mikroblogu vietnē "Twitter" esot tikai viens ieraksts: "Vienam cilvēkam, kas patiesi tic, ir simtu tūkstošu spēks, kuriem ir tikai intereses." Ieraksts veikts šā gada 17.jūlijā.

Aizdomās turētais dzimis Oslo. Informācija viņa mājas lapā sociālajā tīklā "Facebook" liecina, ka viņam bijuši konservatīvi uzskati un viņš uzskatījis sevi par kristieti. Viņam patikuši ne tikai Kanta darbi un klasiskā mūzika, bet arī datorspēles, it īpaši spēle "Worlds of Warcraft".

Uz Bēringa – Breivīka vārda Oslo reģistrēti vismaz divi ieroči.

Norvēģu telekanāls NRK ziņo, ka aizdomās turētais mitis dzīvoklī Oslo austrumu nomalē. Viņš bijis vientulis – bez sievas un bērniem.

Pirms mēneša viņš ieradies nelielā fermā netālu no galvaspilsētas Rena ciemā. Tur viņš audzējis dārzeņus un melones. Norvēģijas mediji norāda, ka ķīmiskās vielas, ko lieto dārzeņu mēslošanai, var izmantot arī spridzekļa pagatavošanai.

Mediji izpētījuši, ka pretislāmiski nosakņotā interneta vietnē "Document.no" ar Andersa B. vārdu iekļauti desmitiem antiislāmisku un nacionālistisku paziņojumu. NRK norāda, ka no ierakstiem var secināt – aizdomās turētais dalījis cilvēkus multikulturālisma atbalstītājos un konservatīvajos, dēvējot multikulturālismu par "kultūras marksismu" un "antieiropeisku naida ideoloģiju", kuras mērķis ir sagraut eiropeisko kultūru, nacionālās valstis un kristietību.

Pats sevi autors uzskatījis par "kulturālu konservatīvo", un šādu uzskatu pārstāvjus, viņaprāt, pārējā sabiedrība uzskata par rasistiem un salīdzina viņu pasaules redzējumu ar antisemītismu un inkvizīciju.

"Mēs pašlaik nezinam neko vairāk par to, ko jau noskaidrojuši mediji," telekanāls citē izmeklēšanas grupas vadītāju Eisteinu Meilandu.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, un kāds vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti.

Oslo piektdien notika bumbas sprādziens pie valdības un tabloīda VG redakcijas ēkām, kurā gājuši bojā septiņi un smagi ievainoti deviņi cilvēki.

Norvēģijas premjers Norvēģijas premjers Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!