Foto: AFP/Scanpix
Tuaregu nemiernieku grupējums Mali ziemeļos trešdien paziņoja, ka izbeidz militārās operācijas šajā rajonā.

Tuaregu separātistu grupējuma "Azavadas Nacionālā atbrīvošanas kustība" (MNLA) paziņojumā teikts, ka "pēc Azavadas teritorijas pilnīgas atbrīvošanas un ņemot vērā starptautiskās sabiedrības stingro prasību" šis grupējums "vienpusēji nolemj pasludināt militāro operāciju izbeigšanu no pusnakts uz ceturtdienu". 

Paziņojums tika publicēts grupējuma interneta vietnē. To parakstījis MNLA ģenerālsekretārs Bilals Ags Ašerifs valsts ziemeļu pilsētā Gao.

MNLA aicināja reģiona valstis un starptautisko sabiedrību "nodrošināt, lai Azavadas tauta būtu brīva no jebkādiem Mali uzbrukumiem".

MNLA, kas cīnās par neatkarīgu tuaregu mājvietu reģionā, svētdien paziņoja, ka ir pārņēmusi kontroli pār leģendāro Mali tuksneša pilsētu Timbuktu, kas bija pēdējais valdības bastons Mali ziemeļos.

Grupējuma paziņoja par "Mali okupācijas beigām" Timbuktu pilsētā un norādīja, ka garantēs "kārtību un pārvaldību".

Jau ziņots, ka  Mali sadumpojušies karavīri 22.marta rītā televīzijas uzrunā paziņoja, ka ir pārņēmuši varu valstī no "nekompetenta režīma", atlaiduši valsts institūcijas un apturējuši konstitūcijas darbību. Dumpinieki sacīja, ka rīkojušies valdības "nespējas" dēļ tikt galā ar  tuaregu sacelšanos valsts ziemeļos.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi izmantoja apvērsuma radīto krīzi valstī un sāka triecienuzbrukumu, atkarojot slikti apgādātajai armijai pilsētas Mali ziemeļos. Pagājušās nedēļas beigās tie ieņēma Kidalas, Gao un Timbuktu pilsētas, faktiski sadalot valsti divās daļās - valdības kontrolētajos dienvidos un tuaregu un islāmistu kontrolētajos ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!