Foto: AFP/Scanpix

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu ceturtdien paziņoja, ka Turcija atzīst jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par "vienīgo likumīgo Sīrijas tautas pārstāvi".

To Davutolu teica Islāma sadarbības organizācijas dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē Džibuti, vēstīja Turcijas aģentūra "Anadolu".

Davutolu arī aicināja starptautisko sabiedrību atzīt Sīrijas opozīcijas koalīciju un sniegt tai lielāku atbalstu.

Jau ziņots, ka Francija otrdien kļuva par pirmo Rietumvalsti, kas ir atzinusi Sīrijas opozīcijas koalīciju kā vienīgo Sīrijas tautas pārstāvi.

ASV un Lielbritānija ir paudušas atbalstu jaunizveidotajai koalīcijai, tomēr atteikušās paziņot, ka atzīst to par trimdas valdību.

Jau ziņots, ka pirmdien Sīrijas opozīcijas koalīciju atzina visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Savukārt Arābu līga pirmdien atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Sīrijas opozīcijas organizācijas svētdien sanāksmē Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par "Sīrijas revolūcijas un opozīcijas spēku nacionālās koalīcijas" izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, un ievēlēja par šīs koalīcijas līderi sunnītu garīdznieku Ahmedu Moazu al Hatibu.

Dokumentā norādīts, ka opozīcijas grupējumi "vienojas strādāt, lai panāktu režīma un visu tā simbolu un pīlāru krišanu", un noraida jebkādu dialogu ar Asada valdību. Tie arī nolēmuši apvienot daudzos Sīrijas nemiernieku kaujinieku grupējumus zem kopīgas militāras pavēlniecības un izveidot nacionālu tieslietu komisiju nemiernieku ieņemtiem rajoniem. Paredzēts arī izveidot pagaidu valdību, kad koalīcija būs ieguvusi starptautisku atzīšanu, un pārejas laika valdību pēc Asada režīma krišanas.

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 39 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija ( NVO) "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!