NATO valstu vēstnieki otrdien tiksies sanāksmē, kas sasaukta pēc Turcijas pieprasījuma, lai apspriestu Turcijas militārās operācijas pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), svētdienas vakarā paziņoja NATO.

"Turcija pieprasīja šo sanāksmi, ņemot vērā situācijas nopietnību pēc šausmīgajiem teroristu uzbrukumiem pēdējās dienās, un arī lai informētu alianses valstis par pasākumiem, kurus tā veic," teikts NATO paziņojumā.

"NATO valstis ļoti uzmanīgi seko notikumu attīstībai un solidarizējas ar Turciju," piebilda NATO.

Turcija izmantoja NATO dibināšanas līguma klauzulu, kas ļauj jebkurai dalībvalstij pieprasīt visu 28 NATO valstu vēstnieku sanāksmi, ja, "pēc kādas dalībvalsts uzskata, ir apdraudēta to teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība".

Turcija pagājušonedēļ pēc bruņotas vardarbības uzplūdiem šajā valstī sāka pārrobežu "pretterorisma" ofensīvu pret "Islāma valsts" džihādistiem Sīrijā un PKK kaujiniekiem Irākas ziemeļos, bombardējot to pozīcijas gaisa triecienos un ar artilēriju.

Pret "Islāma valsts" objektiem Sīrijā sāktās kampaņas paplašināšana, no piektdienas tajā ietverot arī PKK kaujiniekus Irākas ziemeļos, apdraud pamieru starp Turciju un kurdu kaujiniekiem, kas lielākoties bija ievērots kopš 2013.gada.

Reaģējot uz šo kampaņu, PKK militārais atzars "Tautas aizsardzības spēki" (HPG) sestdien paziņoja, ka apstākļi pamiera saglabāšanai ar Turciju vairs nav spēkā, un solīja pretoties Turcijas "kara agresijai".

Turcijas armija svētdien vainoja PKK kaujiniekus sestdienas vakarā notikušā spridzināšanas uzbrukumā armijas autokolonnai, kurā nogalināti divus Turcijas karavīri un ievainoti vēl četri. Automobilī ievietotais spridzeklis eksplodēja Turcijas dienvidaustrumos, kur dzīvo galvenokārt kurdi.

Turcijas dienvidaustrumu pilsētā Suručā pie Sīrijas robežas pagājušo pirmdien uzspridzinājās terorists pašnāvnieks, nogalinot 32 cilvēkus. Turcija apsūdzēja "Islāma valsti" šajā teroraktā un ceturtdien sāka militāro kampaņu pret šo grupējumu Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!