Foto: stock.xchng

Trim atvaļinātajiem Turcijas ģenerāļiem, kas līdz ar vairākiem simtiem citu virsnieku apsūdzēti par šķietama apvērsuma organizēšanu, tiesa piektdien piesprieda mūža ieslodzījumu.

Starp trim uz mūžu notiesātajiem ģenerāļiem ir arī bijušais Pirmās armijas komandieris Četins Dogans, kuru apsūdzība uzskata par 2003.gadā izvērstās
sazvērestības galveno plānotāju.

Kopumā divus gadus ilgušajā prāvā tiesas priekšā tika saukti 364 virsnieki, kas tika apsūdzēti par līdzdalību sazvērestībā nolūkā gāzt premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Pēc mūža ieslodzījuma piespriešanas tiesa tūlīt samazināja izciešamā soda ilgumu līdz 20 gadiem, jo plānotais apvērsums nav ticis īstenots.

Vēl diviem atvaļinātiem ģenerāļiem un vienam līdz šim aktīvā dienestā bijušam ģenerālim tika piespriests 18 gadus ilgs cietumsods.

34 no apsūdzētajiem virsniekiem tika attaisnoti.

Kā ziņots, prāva sākās 2010.gada decembrī un tas līdz šim ir asākais izaicinājums armijai, kura iepriekš baudījusi lielu politisko ietekmi un kopš 1960.gada gāzusi trīs civilās valdības.

1997.gadā bez tiešas militāras iejaukšanās armija piespieda atkāpties islāmistu premjerministru Nedžmetinu Erbakanu, kurš ir pašreizējā premjera Erdogana politiskais mentors.

Armijas ietekme sākusi mazināties, kopš 2002.gadā pie varas nāca Taisnīguma un attīstības partijai (AKP), kas izveidota uz aizliegtās islāmistu kustības bāzes.
Apsūdzība apgalvoja, ka operācijas "Veseris" plāns, kas Stambulas militārajā bāzē ticis izstrādāts īsi pēc AKP nākšanas pie varas, paredzējis mēreno islāmistu valdības gāšanu, augstākā ranga militārpersonām bažījoties, ka viņu mērķis esot likvidēt Turcijas sekulāro valsts iekārtu.

Plāns it kā paredzējis divu Stambulas mošeju spridzināšanu un Turcijas iznīcinātāja notriekšanu virs Egejas jūras, apsūdzot tajā Grieķiju un tādējādi cerot diskreditēt AKP valdību, lai panāktu sabiedrības atbalstu militārajam apvērsumam.

Savukārt aizstāvība apgalvoja, ka dokumenti, kas tikuši sagatavoti semināram, lai analizētu scenāriju situācijai, kad, pieaugot spriedzei attiecībā ar Grieķiju, valstī sākusies islāmistu sacelšanās, sagrozīti, lai pasniegtu tos kā apvērsuma plānu.

Dažus no svarīgākajiem dokumentiem izmeklēšanas kritiķi noraidījušu kā pilnīgas falsifikācijas, piemēram, sarakstu, kurā minēti objekti, ko šķietamā apvērsuma plānotāji it kā gatavojušies sagrābt. Sarakstā, piemēram, minētas organizācijas, kuras vai nu vispār neeksistē, vai arī 2003.gadā bijušas ar citu nosaukumu.

Visi apsūdzētie savu vainu noliedza, un ģenerālis Dogans paziņoja, ka prāva ir "netaisnīga un nelikumīga".

Valdības kritiķi apgalvo, ka gan operācijas "Veseris" lieta, gan virkne citu lietu, kas ierosinātas par šķietamajām sazvērestībām nolūkā gāzt AKP valdību, patiesībā sāktas, lai iebiedētu sekulāri noskaņoto opozīciju un diskreditētu armiju.

"Te mēs redzam izvēršamies procesu, kas liek Mustafas Kemala [Ataturka, mūsdienu Turcijas valsts dibinātāja] karavīriem, kuri atdevuši savas dzīvības par savu zemi, maksāt cenu par savu uzticību republikai un tās principiem," prāvas laikā norādīja Dogans.

Apsūdzēto ģimenes locekļi tiesas zālē izsauca republikāņu lozungus un skandēja: "Mēs ar jums lepojamies!"

Piektdienas spriedumu notiesātajiem ir tiesības pārsūdzēt.

Bez operācijas "Veseris" lietas ietvaros apsūdzētajiem kopš 2007.gada dažādu šķietamo apvērsumu lietās kopumā apsūdzēti vēl vairāki simti personu, tostarp virsnieki, žurnālisti un akadēmisko aprindu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!