Foto: AFP/Scanpix

Turcijas tiesa pieprasījusi sociālajam tīklam "Facebook" bloķēt lapas, kurās apvainots pravietis Muhameds, pretējā gadījumā draudot slēgt visu tīklu uz nenoteiktu laiku, pirmdien ziņo Turcijas mediji.

Turcijas prokuratūra pievērsās sociālajiem medijiem pēc islāmistu uzbrukuma Francijas satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai 7.janvārī.

Tiesa svētdien paziņoja, ka slēgs "Facebook" Turcijā, ja tas neievēros tiesas rīkojumu, ziņoja aģentūra "Anatolia".

Pirmajam numuram, kas iznāca pēc "Charlie Hebdo" redakcijā notikušā slaktiņa, uz vāka redzams Muhameds, kas tur plāksnīti ar uzrakstu "Je suis Charlie" ("Esmu Šarlī").

Riskējot ar musulmaņu sašutumu, izvilkumus no šī numura pārpublicēja arī ietekmīgais turku laikraksts "Cumhuriyet", kas tādējādi vēlējās izrādīt solidaritāti islāmistu slepkavu upuriem un paust atbalstu vārda brīvībai.

Turcijas prokuratūra drīz pēc tam sāka izmeklēšanu pret diviem "Cumhuriyet" karikatūristiem.

Vēlāk Turcijas tiesa arī nolēma, ka tīmekļa vietnes, kas pārpublicējušas "Charlie Hebdo" jaunākā numura vāku ar pravieša Muhameda karikatūru, ir bloķējamas.

Tviteris un tīmekļa vietne "YouTube" Turcijā pagājušajā gadā uz laiku tika bloķētas, jo Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana oponenti tās izmantoja, lai publiskotu apsūdzības korupcijā pret Erdoganu un viņa tuvāko cilvēku loku.

Turcijas likumdevēji šonedēļ apspriedīs jaunu likumprojektu, kas vēl vairāk palielinātu valdības kontroli pār internetu.

Saskaņā ar to premjerministrs un ministri varēs dot rīkojumu bloķēt tīmekļa vietnes, "lai pasargātu nacionālo drošību, sabiedrisko kārtību un novērstu noziegumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!