Afganistānas pilsētā Kondozā, kuru pirmdien masīvā uzbrukumā ieņēma "Taliban" kaujinieki, turpinās smagas kaujas, afgāņu spēkiem mēģinot pilsētu atgūt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrūkot no vairākām pusēm, kaujinieki pirmdien ieņēma pilsētas ziemeļu daļu un atbrīvoja cietumniekus, savukārt karavīri un policija atkāpās uz lidostu.

Kaujinieku mēģinājumu ieņemt arī gaisa satiksmes mezglu otrdienas rītā apturēja ASV lidmašīnu gaisa teicieni, norāda raidsabiedrība. Uz pilsētu tika nosūtīti karavīru papildspēki un sākās operācija Kondozas provinces galvaspilsētas atgūšanai.

Naktī pilsētā turpinājušās sadursmes, tomēr nav skaidrs, cik lielu daļu no tās kontrolē "Taliban" un cik valdība.

"Simtiem talibu ir nogalināti un viņu mirušie ķermeņi mētājas ielās," aģentūra "Reuters" citē Kondozas policijas runasvīru Sajīdu Sarvaru Huseinu.

Aizsardzības ministrija apgalvo, ka ir atgūts policijas iecirknis un cietums. Tikmēr "Taliban" kaujinieki izplatījuši video, kurā redzami pilsētā sagrābti tanki, bruņumašīnas, policijas automašīnas un Sarkanā Krusta furgoni.

Kāds aculiecinieks BBC pastāstīja, ka "Taliban" saņēmuši papildspēkus, bet situācija pilsētā ir pārāk bīstama, lai vietējie iedzīvotāji varētu doties prom. Bailēs no iekļūšanas krustugunīs cilvēki pārsvarā paliekot iekštelpās.

"Taliban" jaunais līderis Mulla Ahtars Mansurs paziņoja, ka valdībai ir jāatzīst sakāve.

Afgāņu izlūkdienesti apgalvo, ka ASV gaisa triecienos pie Kondozas lidostas ir nogalināts grupējuma provinces līderis un viņa vietnieks, tikmēr "Taliban" pārstāvji to noliedz.

Uzbrukums Kondozai ir viens no nopietnākajiem Afganistānā pēdējo gadu laikā. Kondoza ir pirmā provinces galvaspilsēta, ko "Taliban" izdevies ieņemt kopš 2001. gada ASV vadītā iebrukuma sākuma.

Kondozas provinci šķērso ceļi, kas savieno Afganistānas centrālo un ziemeļu daļu, un ved uz galvaspilsētu Kabulu. Province nodrošina Afganistānu ar aptuveni pusi no visas valsts rīsu ražas. Turklāt Kondoza ir arī narkotiku kontrabandas ceļu centrs.

"Taliban" šogad jau vienreiz mēģināja ieņemt Kondozu.

NATO spēki kaujas misiju Afganistānā noslēdza 2014. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!