Foto: AFP/Scanpix

Krievijas armija un tās spējas, lai karotu Ukrainā, veidojušās vairāku gadu garumā, un to stiprināšanā piedalījušās arī Rietumvalstis, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Līdz karam Ukrainā Krievijai ieročus un citu militāro tehnoloģiju galvenokārt piegādāja Vācija, Francija un Itālija. Neoficiāli zināms, ka NATO apjomīgā slepenā dokumentā apkopoti neskaitāmi rietumvalstu uzņēmumu līgumi ar Krieviju par dažāda militārā aprīkojuma piegādi, kurus vajadzētu apturēt vai lauzt, ziņo raidījums.

Tomēr līdz šim notikusī sadarbība Krievijai ļāvusi Rietumos iegūt tehnoloģijas, kas bruņu tehniku un arī karavīru spējas būtiski uzlabojušas. Un, kā norāda raidījums,- tās izmantotas arī karā Ukrainā.

Skaļākais un dārgākais darījums, protams, ir divu MISTRAL tipa tankkuģu būvniecība Francijā. Īpaši šiem kuģiem Krievija tikko izmēģinājusi uzlabotu versiju saviem modernākajiem helikopteriem KA - 52 jeb "Aligators", kas izvietoti arī Latvijas pierobežas aviobāzē Ostrovā, norāda "Nekā Personīga".

Šonedēļ Francija nolēma, ka samaksās 3 miljardus eiro Krievijai, bet kuģus neatdos. Līdzīgi decembrī franču kompānija THALES tikai pēc ASV spiediena apturēja Krievijas pasūtīto divu izlūkošanas satelītu būvniecību. Francija iepriekš piedalījusies vairāku Krievijas lidmašīnu un helikopteru modernizācijā, palīdzējusi arī modernā tanka T-90 izstrādē. Šie tanki manīti arī karadarbībā Ukrainā, vēsta raidījums.

Vācu mediji šonedēļ atklājuši, ka Šveice Krievijai piegādājusi augsto tehnoloģiju maskēšanās audumu, kas pasargā pret infrasarkanajiem stariem un radariem. 84 miljonu eiro līgums slēgts tikai nedēļu pēc traģiskās pasažieru lidmašīnas notriekšanas Ukrainas gaisa telpā. Šveice taisnojas, ka līgums slēgts ar kādu uzņēmumu, kas neesot saistīts ar armiju.

Kā atgādina "Nekā Personīga", marta sākumā poļu laikraksts "Respublika" ziņoja, ka čehi pārdevuši Krievijai ASV ražotus Bushmaster firmas automātiskos ieročus, ko izmanto arī Amerikas armijas specvienības.

Krievija saņēmusi arī Vācijas ražotās pistoles, kas savā klasē tiek uzskatītas par labākajām pasaulē. Arī šajā gadījumā pircējs Krievijā neesot bijis militārs uzņēmums, bet kā saka čehu amatpersonas - medību ieroču piegādātājs. Praktiska sadarbība Krievijai bijusi ar Vāciju. Īsi pirms Ukrainas kara sākuma Vācijas poligonos notikusi Krievijas speciālo vienību apmācība, ziņo raidījums.

Vācijas kompānija RHEINMETALL izgatavoja Krievijai īpašu militāro treniņu bāzi. Darījuma summa 263 miljoni ASV dolāru. Kad iekārta gandrīz bija pabeigta, tās izveidi tomēr apturēja Vācijas ekonomikas ministrs. Bijušais SAB direktors Jānis Kažociņš raidījumam paudis uzskatu, ka sadarbība ar Vāciju Krievijas armijai devusi būtisku palīdzību, lai sagatavotos iebrukumam Ukrainā: "Vācu treniņsistēma, kas daļēji vismaz bija jau gatava, spēlēja ļoti lielu lomu, jo tā bija domāta visaugstākā un vismodernākā tehnoloģija, kurā sagatavot bruņotos spēkus. Un atklāti sakot - tie bruņotie spēki, kuri spēja paņemt Krimu - tie tiešām bija ļoti augstā līmenī sagatavoti atšķirībā no lielākās daļas no esošās Krievijas federācijas armijas."

Lai arī spēkā ir sankcijas, 24.febuārī Eiropas Komisija atļāvusi veidot Krievijas KAMAZ un Vācijas koncerna Daimler kopuzņēmumu. KAMAZ zināms ne tikai kā kravas auto, bet arī bruņumašīnu ražotājs.

 "Es domāju, ka Krievija izmantos visas iespējas, lai ne tikai stiprinātu savus karaspēkus, bet arī darīs visu iespējamo, lai destabilizētu vienotību Eiropā. Un tādi darījumi ar atsevišķām valstīm var arī palielināt spriedzi starp Eiropas valstīm, kas grib vienoties par sankcijām," raidījumam norādījis Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš

Starptautiskie eksperti skaidro, ka Krievijas militārajai rūpniecībai ir grūti radīt jaunus modernus produktus bez rietumu detaļam un izgudrojumiem. Un lai arī ir spēkā aizliegums tirgoties ar militāro produkciju, Krievija meklēs veidus kā piekļūt šīm tehnoloģijām. Tas nozīmējot - pastiprināsies militārā spiegošana, ziņo raidījums.

"Es domāju, ka tādas lietas noteikti notiek un notiks,'' paudis Kažociņš.

"Krievijas armijas viena no vājākajām vietām kā reiz šobrīd ir augsto tehnoloģiju gan klātbūtne viņu militārajās spējās, gan spēja viņas izmantot, līdz ar to, pieņemot, ka viņi grib attīstīt modernu militāro spēju, viņi bez šīm tehnoloģijām nevar, līdz ar to es pieņemu, ka viņiem tas ir viens no būtiskākajiem jautājumiem savas attīstības plānošanā,'' raidījumam pastāstījis Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Kā ziņo "Nekā Personīga", Pēc Putina rīkojuma Maskavas apkārtnē tapis īpaša zinātnieku pielsētiņa, kam vajadzēja kļūt par Krievijas Silicija ieleju. Krievija sola, ka pēc diviem mēnešiem 9.maija parādē pirmo reizi demonstrēs jauno tanku "Armata". To būvē "Uralvagonzavod" - uzņēmums, kas vēl nesen Jelgavā cēla rūpnīcu vilcienu vagonu ražošanai, līdz projektu apturēja sankcijas.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis raidījumam norādījis, ka NATO valstu īpašumā ir krietni jaudīgāks bruņojums nekā Krievijai: "Mans uzskats, ka ne ES ne NATO valstīm nevajadzētu būt nekāda gadījumā militārajiem līgumiem par militāro tehnoloģiju vai iekārtu, vai bruņojuma piegādi Krievijai, jo tas, protams, ir jautājums par tālāku nākotni, jo jebkādas šādas piegādes ļauj izspiegot kaut kādas tehnoloģijas un tādejādi padarīt Krieviju spēcīgāku."

Arī Latvija arī cer attīstīt ar armiju saistīto pētniecību - Rīgas tehniskajā universitātē plānots izveidot centru, kas palīdzēs mūsu armijai ar zinātniekiem un izgudrojumiem, vēsta "Nekā Personīga". Topošā centra vadītājs, kura vadībā izveidota arī īpaša brīvprātīgo zinātnieku grupa zemessardzē, cer, ka valstij mūsu pētnieku radītās inovācijas būs vajadzīgas. "Pieprasījums ir, vajadzības ir. Mēs pat esam viņas apzinājuši un daļēji kaut ko esam saskaņojuši. Ar to pagaidām viss ir aprobežojies," raidījumam norādījis RTU topošā militārās pētniecības centra vadītājs Juris Ķiploks.

Kopš 2010.gada militāriem pētījumiem valsts nauda nav dota. RTU cer, ka pēc centra izveides finansējums atradīsies. Centru oficiāli dibinās 23.marta RTU senāta sēdē, vēsta "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!