Foto: AP/Scanpix

Ukrainas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā pirmdien atklātā vēstulē vērsies pie ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna, raksturojot pašreizējo situāciju Ukrainā un aicinot pastiprināt spiedienu uz Krieviju, lai panāktu mieru.

Dokumentā norādīts, ka pēdējā laikā Ukrainā aktivizējušies nelikumīgie bruņotie grupējumi un līdz ar to pieauguši upuri gan mierīgo iedzīvotāju, gan pretterorisma operācijā iesaistīto ukraiņu karavīru vidū. To noteicis tiešs un neslēpts atbalsts, ko separātisti saņem no Krievijas Federācijas puses, teikts vēstulē.

"Lai gan oficiālā Maskava nemitīgi turpina apgalvot, ka nav saistīta ar notikumiem Donbasā, vairāki nepārprotami fakti liecina par pretējo - tieši Krievijas Federācijas pilsoņi veido teroristisko bandu vadību, tieši no Krievijas robežas puses joprojām pieplūst liels daudzums smagā bruņojuma un tehnikas, tieši Krievijas teritorijā notiek algotņu vervēšana, netiek pārtraukta teroristu finansēšana, tiek nolaupīti un nelikumīgi izvesti uz Krieviju bērni bāreņi, gūstekņi, aktīvisti un gūstā saņemtie Ukrainas Bruņoto spēku karavīri," teikts vēstulē, apliecinājumam minot arī konkrētus faktus un uzvārdus.

Kā uzsvēris Sergejevs, Ukraina turpina pieprasīt, lai Krievija nekavējoties izbeidz provokācijas pie robežas. "Aktīvā pretterorisma operācijas fāze turpinās tādēļ, ka teroristi nevēlas nolikt ieročus un pildīt Ukrainas prezidenta miera plānu. Ukraina ir gatava atgriezties pie spēka nelietošanas režīma valsts austrumos, bet vienīgi ar nosacījumu par abpusēju uguns pārtraukšanu," viņš norādījis.

Ukrainas pārstāvis vērsies pie ANO ģenerālsekretāra un visām Drošības Padomes dalībvalstīm ar aicinājumu censties ietekmēt Krievijas vadību, lai "piespiestu to izbeigt finansēt un visādā veidā atbalstīt teroristus, kuri neļauj ukraiņu tautai dzīvot mierā un saskaņā, sēj kara, asinsizliešanas un naida sēklu un grauj reģiona un visas Eiropas drošības pamatus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!