Aģentūras "Reuters" žurnālisti Ukrainas Doņeckas apgabala ciemā sastapuši vietējos iedzīvotājus, kuri apliecina, ka 2014. gada 17. jūlijā, laikā, kad tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, debesīs redzējuši izšautu raķeti.

Krasnij Oktjabr ciems pasažieru reisa Amsterdama – Kualalumpura notriekšanas laikā atradās un joprojām atrodas Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolē. "Reuters" norāda, ka aculiecinieku stāstītais ir līdz šim tiešākā norāde, ka lidmašīna ar 298 cilvēkiem notriekta no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas, jo viņi redzējuši raķeti tās agrīnajā lidojuma stadijā.Līdz tuvākajai Ukrainas kontrolētajai teritorijai tolaik bijuši seši kilometri. 

45 gadus vecā Valentīna Kovaļenko 17. jūlija pēcpusdienā savā dārzā par godu komunistu 1917. gada revolūcijai nosauktajā ciemā rakusi kartupeļus. 


"Tā pacēlās, sākumā mēs domājām, ka avarē lidmašīna. Bet tā bija raķete, atceras sieviete," kura pēc brīža redzējusi, kā no Torezas puses, kur nokrita lidmašīna, paceļas dūmi.

Viņas 14 gadus vecā meita Anastasija stāsta, ka redzējusi virs ciema lidojošu raķeti un tad lidmašīnas sprādzienu tālumā.

Raķeti starp četriem un pieciem pēcpusdienā redzējusi arī 30 gadus vecā Olga Kraslinikova. "Es redzēju, kā tā lido, lido tieši virs manis. No tās puses," pastāstīja iedzīvotāja, ar roku norādot uz ciema nomali. "Es redzēju dūmus debesīs, tad es dzirdēju sprādzienu un redzēju milzīgu zilu [dūmu] mākoni," viņa turpina.

MH17 lidoja Krievijas robežas virzienā un nokrita ap pēc vietējā laika, atgādina "Reuters". Kopš pagājušā gada jūlija piekļuve Krasnij Oktjabr ciemam bija sarežģīta kauju dēļ, bet "Reuters" reportierim beidzot izdevies tur nokļūt februārī.

"Kad tas notika, mēs ar māti bijām pagalmā," stāsta 58 gadus vecs ciema iedzīvotājs Pjotrs Fedotovs. "Bija tāds blīkšķis, ka mēs negribot apsēdāmies. Tad mūs pārņēma interese un mēs nekavējoties devāmies uz otru mājas pusi skatīties," viņš stāsta.

"Tur bija raķete, tā griezās riņķī, tad kaut kāds posms atdalījās, un tad, kaut kur uz Lutuhines, Torezas pusi, es redzēju krītam lidmašīnu. Tikai vēlāk mēs uzzinājām, ka tas bija "Boeing"," atceras kungs. 

"Buk" sistēmas raķetes vairākas sekundes pēc izšaušanas bieži var gaisā līkumot, kamēr tās radars nofiksē un vada raķeti uz mērķi, norāda "Reuters".

Tomēr aculiecinieku stāstītais nav pilnīgs pierādījums, ka pie Krasnij Oktjabr izšautā raķete ir tieši tā, kas notrieca lidaparātu, jo neviens no iedzīvotājiem nav redzējis pašu palaišanu, norāda "Reuters". Tāpat šīs liecības nevar apstiprināt Kijevas un Rietumu apgalvojumus, ka "Buk" sistēma ievesta no Krievijas un to vadījusi Krievijas apkalpe.

"Reuters" intervētais Fedotovs kameras priekšā sākumā paziņojis, ka raķete izšauta no Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, taču vēlāk, kad aparatūra bija izslēgta, viņš atklājis, ka tas tomēr noticis no kaujinieku pārvaldītās zonas. Uz jautājumu, kāpēc viņš sākuma teica pretējo, Fedotovs atklājis, ka baidās no prokrieviskajiem kaujiniekiem.

Tikmēr kāds bijušais separātistu bataljona "Vostok" kaujinieks, kurš drošības nolūkos lūdzis identificēt viņu tikai ar vārdu Igors, "Reuters" apliecinājis, ka "Buk" sistēma 17. jūlijā atradusies pie Krasnij Oktjabr ciema.

Viņš norāda, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas uzdevums bijis atturēt Ukrainas iznīcinātājus no uzbrukumiem kaujinieku kontrolētajām teritorijām. Pusstundu pirms MH17 notriekšanas no šejienes esot izšauta raķete pret ukraiņu Su-25 lidmašīnām.

Vēstīts, ka 2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja.

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie notikušajā vaino kaujiniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu "Buk" sistēmas raķeti.

Video, foto un iedzīvotāju stāstītais liecina, ka 17. jūlijā "Buk" sistēma redzēta braucam no Krasnij Oktjabr aptuveni septiņus kilometrus tālāk esošajā Sņižnē. Tās precīzu atrašanās vietu lidmašīnas notriekšanas brīdī līdz šim nav izdevies pārliecinoši noskaidrot.

Maskavas atbalstītie kaujinieki savu vainu lidmašīnas notriekšanā noliedza, norādot, ka viņu bruņojumā nemaz nav "Buk" sistēmas. Savukārt Kremlis noliedz, ka piegādātu ieročus nemierniekiem. Kaujinieki un Krievija notikušajā vaino Ukrainu, izplatot versijas, ka incidenta brīdī gaisā redzēts Ukrainas iznīcinātājs.

Tikmēr Vašingtonas eksperti uzskata, ka Maskavas atbalstītie kaujinieki, visticamāk, MH17 notriekuši kļūdas dēļ, neapzinoties, ka tā ir pasažieru lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!