Foto: AP/Scanpix
Vācijas kanclere Angela Merkele vienojusies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par Malaizijas lidmašīnas notriekšanas vietas un apstākļu starptautisku izmeklēšanu, vēsta ārzemju mediji.

Tāpat panākta vienošanās par ANO ekspertiem tūlītēju pieejas nodrošināšanu katastrofas vietai.

Iepriekš vēstīts, ka EDSO novērotāji ieradušies MH17 avārijas vietā, taču kaujinieki ļāva tikai daļēju piekļuvi notikuma vietai.

Tikmēr Ukrainas Drošības dienests (UDD) paziņojis, ka noskaidrojis precīzu vietu, no kuras izšauta raķete, ar ko notriekta lidmašīna. Informācija pagaidām esot slepena. UDD norāda, ka raķeti palaidušas Krievijas militārpersonas. Pavēli šaut devis pazīstamais krievu algotnis Bess.

Jau vēstīts, lai gan separātisti, kurus Kijeva un Vašingtona vaino lidmašīnas notriekšanā, solījuši apsargāt notikuma vietu, viņi noraidījuši starptautiskās sabiedrības prasības izsludināt uguns pārtraukšanu, un apkārtnē joprojām dzirdams attāls kaujas troksnis.

Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermanss, kura pārstāvētā valsts traģēdijā zaudējusi vismaz 189 pilsoņus, kopā ar 15 krimināltiesiskās ekspertīzes speciālistiem piektdienas vakarā ieradies Kijevā.

Savukārt sestdien, 19.jūlijā, Ukrainā gatavojas ierasties 62 Malaizijas glābēji un eksperti, un Malaizijas premjerministrs Nadžibs Razaks, kas pats šajā incidentā zaudējis vecmāmiņu, telefonsarunā ar krievu kolēģi Vladimiru Putinu, pieprasījis, lai Maskava nodrošinātu malaiziešu speciālistu brīvu piekļuvi notikuma vietai.

Tikmēr bruņotie bandīti piektdien, 18.jūlijā, lieguši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem pilnu piekļuvi traģēdijas vietai, izsaucot satraukumu par iespēju saglabāt neskartus pierādījumus, kas ļautu noskaidrot notikušā cēloņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!