Foto: EPA/LETA
Ukrainā sestdien piemin 1932.-1933.gada Golodomora (Nacionāla bada) upurus.

Pirms četriem gadiem Kijevas Apelāciju tiesa noteica galīgo 1932.-1933.gada Golodomora upuru skaitu Ukrainā - desmit miljoni 63 tūkstoši.

Sestdien visā Ukrainā notiek piemiņas pasākumi ar lozungu "Ar badu nogalināja mūsu brīvību. 33.gadā nepakļautie - neuzvarami!". Šogad ukraiņi īpaši pieminēs tos, kas izrādīja pretestību genocīdam.

Golodomors ir viena no lielākajām katastrofām Ukrainas vēsturē, ko izraisīja boļševiku režīma veiktā varmācīgā kolektivizācija. Tās gaitā Ukrainas iedzīvotāju pretošanos apspieda ar plašām represijām, ieskaitot nogalināšanu, izsūtīšanu uz Sibīriju, izlikšanu no mājām.

Padomju varas mākslīgi uzturētais bads bija viens no pasaules vēsturē briesmīgākajiem cilvēka izraisītajiem masu iznīcināšanas gadījumiem.

Ukrainas parlaments 2006.gada novembrī pieņēma likumu, kurā šos notikumus atzina par padomju genocīdu pret ukraiņu tautu. Kopš 1999.gada ik gadu 22.novembrī tiek atzīmēta Golodomora upuru piemiņas diena.

Daudzi uzskata, ka komunistiskā diktatora Josifa Staļina mērķis bija pret ukraiņu tautu vērsts apzināts genocīds, un Golodomors ir pielīdzināms nacistu īstenotajam holokaustam.

Daži gan domā, ka badu izraisīja toreizējo līderu pieļautās, taču piedodamās kļūdas, nevis apzināti Maskavas centieni iznīcināt ukraiņus.

Bez Ukrainas bads skāra arī Krievijas dienvidu apgabalus un daļu pašreizējās Moldovas un Kazahstānas teritorijas.

Ukrainas tiesa 2010.gadā pasludināja spriedumu Golodomora lietas izmeklēšanā, par Ukrainas trīsdesmito gadu masveida bada organizētājiem atzīstot PSRS un UPSR līderus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!