Foto: F64
Pirmdien, 15. septembrī, Ukrainā sākas militārās mācības "Rapid Trident 2014", kurās piedalās vairāk nekā 15 valstis, tai skaitā Latvija, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

ASV uz mācībām, kuras līdz 26. septembrim notiks Ukrainas rietumu pilsētā Javorivā, nosūtījusi 200 savus karavīrus. Tā ir pirmā reize kopš Krimas okupācijas, kad Ukrainā ierodas ASV sauszemes spēki.

Pavisam mācībās piedalās aptuveni 1300 karavīru.

Latvija apvienotajās sauszemes un gaisa spēku mācībās piedalās ar pieciem karavīriem, portālu "Delfi" informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā. Latvijas pārstāvji piedalīsies plānošanas un kontroles procesā dažādu līmeņu štābos, kā arī viens karavīrs tiks piesaistīts kājnieku vada vērtēšanai, paskaidro ministrijā.

Bez ASV, Ukrainas un Latvijas karavīriem mācībās piedalās vienības no Bulgārijas, Kanādas, Dānijas, Čehijas, Vācijas, Lielbritānijas, Polijas, Spānijas, Grieķijas, Rumānijas, Turcijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Gruzijas un Moldovas.

Manevri palīdzēs uzlabot sadarbību starp ASV, Ukrainu un citām iesaistītajām valstīm, norāda Pentagons.

Vēstīts, ka Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs svētdien paziņoja, ka NATO valstis ir sākušas ieroču piegādes Ukrainai, lai palīdzētu Kijevai cīnīties ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem valsts austrumos.

Ministrs nenosauca konkrētas valstis un piegādātā bruņojuma veidu. Iepriekš vairākas NATO locekles noraidīja Ukrainas prezidenta padomnieka paziņojumu, ka tās piegādās ieročus Ukrainas spēkiem.

Ukrainas austrumos atrodas aptuveni 3500 Krievijas karavīru, bet ap 25 000 pulcējas pie robežām ar Ukrainu, norāda Heletejs. Tikmēr Maskava noliedz gan savu karavīru atrašanos kaimiņvalstī, gan prokrievisko kaujinieku apbruņošanu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!