Foto: AP/Scanpix
Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Geletejs otrdien savā "Facebook" profilā vērsies pie Krievijas karavīru radiniekiem un aicinājis viņus painteresēties, vai šie karavīri neatrodas Ukrainas teritorijā.

Jau ziņots, ka Ukrainas Bruņoto spēku un Ukrainas Drošības dienesta kopīgā operatīvā grupa otrdien Doņeckas apgabala Armosijivkas rajona Dzerkaļnē aizturējusi desmit Krievijas Bruņoto spēku karavīrus. Kā norādīts Ukrainas Drošības dienesta paziņojumā, aizturētie snieguši liecības, ka desantnieku bataljons 23.augustā pārdislocēts ar dzelzceļa transportu uz Krievijas Federācijas Rostovas apgabalu, bet 24.augustā aptuveni plkst.3 naktī vienībā izsludināta trauksme un tai dota pavēle veikt pārvietošanos vairāku desmitu bruņumašīnu kolonnas sastāvā. Tikai virsniekiem paziņots, ka Krievijas tehnika iebrūk Ukrainas teritorijā.

Ukrainas medijos publicētas sagūstīto Krievijas karavīru fotogrāfijas, viņu vārdi un viņu liecību videoieraksti. Reaģējot uz šīm ziņām, Krievijas Aizsardzības ministrijas avots pavēstījis, ka aizturētie un televīzijā rādītie desantnieki robežu esot šķērsojuši "nejauši", vēsta trīs Krievijas ziņu aģentūras.

"Nekavējoties uzziniet, kur patiesībā atrodas jūsu tuvinieki," rakstījis Geletejs, norādot, ka Ukrainas bruņotie spēki saņēmuši gūstā daudzus Krievijas karavīrus. "Oficiāli viņi atrodas mācībās dažādos Krievijas Federācijas nostūros, bet reāli piedalās militārā agresijā pret Ukrainu. Viņu tuvinieki jau sen nevar ar viņiem sazināties un nezina, kur viņi atrodas. Teroristi aprok kritušos, izmantojot celtniecības tehniku, un neatstāj pat krustus ar uzrakstiem."

Tikmēr Sanktpēterburgas Kara medicīnas akadēmijā nogādāti aptuveni simts ievainoti krievu karavīri, par kuru ievainošanas apstākļiem šobrīd ziņu nav, telekanālam "Doždj" otrdien pa tālruni paziņojusi Krievijas prezidenta pilsoniskās sabiedrības un cilvēktiesību padomes locekle, organizācijas "Sanktpēterburgas karavīru mātes" priekšsēdētāja Ella Poļakova.

"Ieradusies lidmašīna ar ļoti lielu skaitu ievainoto," viņa sacījusi, piebilstot, ka šī informācija pašlaik tiek pārbaudīta, bet nav zināms, kur un kādos apstākļos šie karavīri guvuši ievainojumus.

Iepriekš Poļakova ar vēl vienu padomes locekli - Sergeju Krivenko - nosūtīja Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejai pieprasījumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kādos apstākļos zaudējuši dzīvību 18.motorizēto strēlnieku brigādes karavīri no Dagestānas, kas saskaņā ar oficiālo versiju gājuši bojā Krievijas Rostovas apgabala poligonā 9. un 11.augustā.

Pirmdien kādā kapsētā Pleskavas tuvumā, netālu no 76.Pleskavas desanta divīzijas dislokācijas vietas, saskaņā ar tīmekļa izdevuma "Slon.ru" informāciju apbedīti nezināmos apstākļos bojāgājuši Krievijas desantnieki. Kā stāstījuši bēru aculiecinieki, ceremonijas laikā minēti tikai bojāgājušo vārdi, taču nekas nav teikts par viņu nāves apstākļiem un laiku.

Kādam "Slon.ru" korespondentam minētajā Vibutu kapsētā izdevies atrast divus svaigus apbedījumus, uz kuriem bijuši vainagi no tuvumā dislocētajām gaisa desanta vienībām. Viens no apbedītajiem ir Leonīds Kičatkins, par kura nāvi jau svētdien tviterī ziņoja portāla "Russkaja Planeta" žurnālists Iļja Vasjuņins. Kad Vasjuņins mēģināja sazināties ar Kičatkina ģimenes locekļiem, viņam apgalvoja, ka karavīrs esot dzīvs un kāds vīrietis tālruņa klausulē pat uzdevies par bojāgājušo Kičatkinu.

Jau pagājušajā ceturtdienā ukraiņu žurnālisti tīmeklī izplatīja netiešus pierādījumus, kas liecināja par Krievijas desantnieku klātbūtni Luhanskas apgabalā. Publicētajās fotogrāfijās redzami krievu karavīru dokumenti, ieroči un beretes.

Krievijas Aizsardzības ministrija šīs ziņas kārtējo reizi kategoriski noliedza.

"Doždj" žurnālists Vladimirs Romenskis, kas apmeklējis Vibutu kapsētu un tur fotografējis, ziņo, ka saņēmis anonīmus draudus un brīdināts necensties neko noskaidrot. Ar līdzīgiem draudiem saskārušies gandrīz visi mediju pārstāvji, kas apmeklējuši Pleskavu.

Romenskim esot izdevies noskaidrot, ka dokumentos kā karavīru nāves cēlonis minēts infarkts vai insults, lai gan daļa no viņiem bijuši pavisam jauni cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!