Foto: AP/Scanpix
Austrumukrainā Luhanskas apgabala Lutuhines rajonā Ukrainas karavīri sagrābuši ienaidnieka desanta bruņumašīnu BMD-2. Tajā atrastie dokumenti norāda uz tās piederību Krievijas Gaisa desanta karaspēka 76. - Pleskavas - divīzijai, paziņojis žurnālists Leonīds Švecs.

"Puiši lūdza paziņot tālāk - karojam ar Krievijas armiju. Lutuhines rajonā mūsējie sagrābuši BMD-2, borta numurs - 275, no 74268.kara daļas 1.izpletņlēcēju desanta rotas sastāva, no Pleskavas gaisa desanta divīzijas. Vada komandieris - vecākais leitnants Popovs," pavēstīja Švecs.

Par bruņumašīnas ekipāžu nekas netiek ziņots.

Mašīnā atrasts norīkojumu, vakara pārbaužu un brīvdienu žurnāli, citi militārie dokumenti.

Atrastas arī citas Krievijas karavīru personīgās mantas un Popova planšete. Fotogrāfijas publicētas vietnē "Hromadske.tv".

16.augustā teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" līderis Aleksandrs Zaharčenoko paziņoja, ka kaujinieki no Krievijas saņēmuši ievērojamus papildspēkus.

Ieradušies 1200 karavīri, kas atbilstoši Zaharčenko teiktajam četrus mēnešus apmācīti Krievijā. Turklāt prokremlisko kaujinieku bandas saņēmušas 150 tehnikas vienības, arī 30 tankus.

"Rezerves ievestas visatbildīgākajā brīdī," atzina līderis.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krimas okupācijā tika iesaistīti karavīri bez atšķirības zīmēm, kas liecinātu par viņu piederību kādas valsts armijai. Mediji šos karavīrus sāka dēvēt par "zaļajiem cilvēciņiem". Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk atzina, ka Krimas notikumos piedalījušies Krievijas karavīri.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!