Foto: AFP/Scanpix
Krievija izmantoja taktiskos kodolieročus Luhanskas lidostas ieņemšanā, uzskata Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs. Savukārt Krievijas puse uzsver, ka Heletejs "ir kaut ko lietojis".

Pēc atgriešanās no Polijas, kur tika parakstīts līgums par kopīgas Lietuvas, Polijas un Ukrainas militārās brigādes (LITPOLUKRBRIG) izveidi, Heletejs ukraiņu masu medijiem izteicās par savām aizdomām.

"Krievijas Federācijas spēki veica divus uzbrukumus Luhanskas lidostai ar pašgājēju mīnmetēju "2C4 Tulpan". Tāpēc mūsu karaspēkam nācās atstāt lidostu. Triecieni bija tik spēcīgi, ka iznīcināja pilnībā visu ēku no piektā stāva līdz pat pagrabam," telekanāla "Inter" žurnālists Romāns Bočkala sociālajos tīklos publiskoja Heleteja teikto.

Pēc ukraiņu puses teiktā, pielietoti divu veidu taktiskie kodolieroči, kuru jauda bijusi ap divām kilotonnām, kas ir ekvivalents apmēram 2000 kilogramiem trotila.

"Ja nebūtu "Tulpan", mēs tur būtu vēl vairākus mēnešus un mūs neviens no turienes nedabūtu laukā," uzskata Heletejs, pieļaujot, ka līdzīgus uzbrukumus Krievija varētu veikt arī Doņeckas lidostā.

Pēc tam Heleteja pārstāvji gan precizējuši amatpersonas teikto. "Tas ir tikai pieļāvumu līmenī. Aizdomas balstītas uz aculiecinieku teikto, atbilstošu iekārtu atrašanos Luhanskas apgabalā tajā laikā un bojājumu apmēriem. Kamēr nebūs veiktas atbilstošas radioloģiskās izmeklēšanas, pilnībā [kodolieroču pielietošanu] nevaram apstiprināt."

Krievijas puse diezgan asprātīgi reaģējusi uz Ukrainas ministra paziņojumiem.

"Ukraiņu masu mediji raksta, ka Heletejs to teicis pēc atgriešanās no sarunām Polijā. Ja tā ir, tad Ukrainas drošības dienestiem vajadzētu noskaidrot, ko poļu draugi lēja viņa glāzē. Un turpmākās reizēs, viesojoties rietumos, no ukraiņu ministra raidera izsvītrot šo "burvju eliksīru"," teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā sociālajos tīklos. "Savukārt Ukrainas vadībai vajadzētu aizdomāties, vai tikai aizsardzības ministram nevajag iziet jauniesaucamo apmācības kursus. Tur vienā no pirmajām nodarbībām māca, kādas ir kodolsprādziena pazīmes un tā sekas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!