Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prokrievisko kaujinieku līderis Aleksandrs Zaharčenko ceturtdien paziņojis, ka oktobrī tiks rīkotas vietējās vēlēšanas, kas nostiprinās kaujinieku kontrolēto reģionu daļējo autonomiju vienotā Ukrainā.

Zaharčenko pavēstījis, ka vēlēšanas 18.oktobrī notiks saskaņā ar Ukrainas likumiem tādā mērā, cik tie nav pretrunā ar pašpasludinātās "Doņeckas Tautas republikas" konstitūciju un likumiem.

Zaharčenko neskaidrie izteikumi par vēlēšanu norisi likuši Ukrainas vadībai un Rietumiem uztvert paziņojumu piesardzīgi.

"Es uzskatu, ka mēģinājumi sarīkot nelegālas vēlēšanas, kas neatbilst Ukrainas likumiem," novedīs pie smagas Minskas līguma pārkāpšanas no Krievijas puses, sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Es esmu pārliecināts, ka tas būtu bezatbildīgi un tam būtu graujošas sekas attiecībā pret mēģinājumiem deeskalēt situāciju atsevišķos [kaujinieku kontrolētajos] reģionos," norādīja Porošenko.

Zaharčenko par vēlēšanām paziņoja dienu pēc tam, kad Porošenko nāca klajā ar priekšlikumiem konstitūcijas grozījumiem, kuri paredzēja varas decentralizāciju, taču tajos nebija atzītas kaujinieku pagaidu pašnoteikšanās tiesības, kuras paredzēja Minskas vienošanās.

Tā dēvētā Minskas vienošanās uzliek par pienākumu abām pusēm nekavējoties konsultēties par vēlēšanām, kurām jānotiek prokrievisko kaujinieku kontrolētajās teritorijās Doņeckā un Luhanskā līdz gada beigām.

Saskaņā ar Ukrainas likumiem šādas vēlēšanas jāorganizē valsts centrālajai vēlēšanu komisijai nevis pašiem kaujiniekiem.

Kaujinieki iepriekš arī draudējuši neļaut uz jebkādu amatu vēlēšanās pretendēt vietējām amatpersonām, kas atbalstītu Kijevas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!