Foto: Foto no personīgā arhīva
Šovasar Krievijas drošības dienesta (FSB) vecākais leitnants Iļja Bogdanovs pārgāja Ukrainas robežu, pievienojās vienam no brīvprātīgo bataljoniem un tagad palīdz ukraiņiem karā pret separātistiem no pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas. Sarunā ar interneta izdevumu "Spektr" Bogdanovs prognozē, ka jau drīzumā prokrieviskie kaujinieki varētu ieiet dziļāk Ukrainā.

Nacionālsociālistisko uzskatu piekritējs Bogdanovs stāsta, ka robežu bez problēmām šķērsojis jūlijā, kad viņam sācies atvaļinājums pamatdarbā - FSB robežsardzes dienestā, vairāk gan atbildot par bioloģisko resursu aizsardzību. "Vēl ziemā gribēju braukt uz Kijevu un piedalīties notikumos Maidanā, bet nevarēju, jo biju valsts dienestā, un man bija arī draudzene."

Ierodoties Kijevā, Bogdanovs pēc ilgiem pūliņiem atradis kontaktus ar labējo uzskatu kaujinieku bataljonu "Azov". Viņa uzticamību pārbaudījuši Ukrainas drošības spēki, kuri saņēmuši arī apstiprinājumu no Krievijas labējo kustības par Bogdanovu, tomēr "Azov" rindās viņš nav pieņemts. Tāpēc Bogdanovs gājis palīgā citam bataljonam, darbojoties neoficiāli.

"Par dienestu es nesaņemu ne kapeikas. Apģērbties man palīdz brīvprātīgie, bet nauda man iekrāta un ienāk par atvaļinājumu Krievijā. Ēdiens te ir, viss ir kārtībā. Tagad mani norīkoja uz armijas nodaļu, atjaunoja dienesta pakāpi," sarunā ar "Spektr" stāsta Bogdanovs. "Biju kaujā, iespaidi tādi paši, kā agrāk. Tas ir man, man tas patīk. "

Bogdanovs piedalījies vairākās nozīmīgās kaujās, palīdzējis Ukrainas spēkiem atkāpties, kad tie bijuši smagā situācijā dažās pilsētās. Tomēr aplenkumā viņš nav bijis, lai gan, kā kaujiniekam, gribētos to piedzīvot. "Es vispār cenšos iekļūt jebkurā "slaktiņā", taču laikam nav lemts. Taču gūstā negribu nokļūt, jo tas ir pazemojums. Labāk jau nāve. Nāve ir labākā padomdevēja, dzīves motivējošais faktors un vispār normāls process. Nomirsti, un tad jau turpini attīstīties kosmosā. Ticu, ka viss notiek, kā jānotiek, un nebaidos no nāves."

Krievijas drošības dienestu pārstāvis apliecina, ka Ukrainā pamieru neievēro un pat nedomā ievērot. "Drīz jau atkal sāksies aktīvas kaujas. Domāju, ka pēc pāris nedēļām oktobrī nāksies aizstāvēt Dņepropetrovsku."

Bogdanovs ar nožēlu saka, ka daudzi viņa draugi un paziņas no militārajām struktūrām palīdz separātistiem. Tomēr viņš nenosoda savus draugus, jo tā ir viņu izvēle, taču kontakti ar šiem savulaik labiem draugiem ir zuduši. Bogdanovs arī nedomā, ka viņš nogalina savus tautiešus, jo "Krievijas algotņi ir daudz bīstamāki par īstajiem Ukrainas separātistiem, jo algotņi apzinās savu izvēli un nes sev līdzi lielu ļaunumu".

PILNU INTERVIJU AR IĻJU BOGDANOVU LASIET INTERNETA IZDEVUMĀ "SPEKTR"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!