Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lieldienu dievkalpojumā Kijevā Ukrainas pareizticīgo patriarhs Filarets aizlūdza par mieru Ukrainā, norādot, ka Dievs nav melu pusē, tāpēc Krievijas uzbrukums Ukrainai lemts neveiksmei.

"Šogad ukraiņu tautai jāiztur liels pārbaudījums. Pret mūsu miermīlīgo tautu, kas brīvprātīgi atteicās no kodolieročiem, vērsta agresija un nodarīta netaisnība. Šo agresiju pastrādājusi valsts, kas garantēja mūsu teritorijas nedalāmību un neaizskaramību," uzrunā norādīja patriarhs.

"Dievs nevar būt melu pusē, tāpēc ukraiņu tautas ienaidnieks ir lemts neveiksmei. Kristus Pestītājs cieta un nomira Golgātā, lai pēc tam aukšāmceltos un uzvarētu ļaunumu. Tāpat notiks ar visu netaisnību un ļaunumu. Dievs palīdzēs Ukrainas atdzimšanai," sacīja Ukrainas pareizticīgo patriarhs.

"Svētā Baznīca aicina mūs dzīvot mierā, mīlestībā, ticībā un skaidrībā, ar godīgu darbu kalpot tuvākajiem, visai ukraiņu tautai un Ukrainas valstij, norādīja Filarets.

Tikmēr prokremliskais Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils Lieldienu dievkalpojumā veltīja aizlūgumu Ukrainai, vienlaikus aicinot Dievu "apturēt tos, kas vēlas iznīcināt svēto Krieviju".

Kirils paziņoja, ka Ukraina ir "politiski" atsevišķa, bet "garīgi un vēsturiski" vienota ar Krieviju. Patriarhs arī netieši atkārtoja Kremļa nostāju, ka vēlēšanās izraudzītā Ukrainas parlamenta veidotā valdība neesot leģitīma, paziņojot, ka viņš aizlūdzot par Ukrainu, lai to vadītu "leģitīmi ievēlēta" valdība.

Patriarhs Kirils svētdienas rīta dievkalpojuma noslēgumā apdāvināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, premjerministru Dmitriju Medvedevu un viņa dzīvesbiedri Svetlanu, sveicot viņus Lieldienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!