Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas Radikālās partijas frakcija nolēmusi atstāt valdības koalīciju parlamentā un pievienoties opozīcijai, paziņoja politiskā spēka līderis un frakcijas vadītājs Oļegs Ļjaško, kas nozīmē, ka koalīcija zaudē konstitucionālo vairākumu parlamentā.

"Radikālās partijas frakcijas vārdā es paziņoju par mūsu lēmumu aiziet no koalīcijas," viņš teica žurnālistiem Ukrainas parlamenta ēkā otrdien pēc parlamenta sēdes noslēguma.

Deputāts arī paziņoja, ka viņa vadītais politiskais spēks pāriet opozīcijā esošajai varai, kura, kā viņš uzskata, balsojumā pirmajā lasījumā par Ukrainas konstitūcijas grozījumiem attiecībā uz valsts administratīvi teritoriālā dalījuma izmaiņām un varas decentralizāciju esot apvienojusies ar sešu partiju veidoto un Jurija Boiko vadīto "Opozīcijas bloku", kā arī ar "oligarhu grupējumu pārstāvjiem".

Vēlāk Radikālās partijas frakcijas pārstāvis Valērijs Voščevskis paziņoja, ka aiziet no Ukrainas vicepremjera amata.

Viņš norādīja, ka partijas lēmums par aiziešanu no koalīcijas bijis vienprātīgs un "tā rezultātā Radikālajai partijai nevar būt pārstāvis valdībā".

Parlamentā lielākā frakcija "Petro Porošenko bloks" paziņoja, ka radikālās partijas aiziešana no koalīcijas neietekmēs tās darbību.

Frakcijas vadītāja vietnieks Igors Konoņenko norādīja, ka koalīcijā bija 302 deputāti, bet pēc Radikālās partijas aiziešanas paliks 281 deputāta balss, kas joprojām ir vairākums parlamentā, lai gan ir zaudēts konstitucionālais vairākums (vismaz 300 balsu). Konoņenko piebilda, ka balsojumos koalīciju var atbalstīt arī ārpus koalīcijas esoši deputāti vai neatkarīgie deputāti.

Valdības koalīcijā bez Radikālās partijas ir arī "Petro Porošenko bloks", "Tautas fronte", "Samopomič" ("Pašpalīdzība") un "Tēvzeme" ar 19 deputātiem. Kopumā Ukrainas parlamentā ir 450 deputātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!