Foto: Reuters/Scanpix
Urna ar decembrī mirušā bijušā Čehijas prezidenta un Samta revolūcijas līdera Vāclava Havela pīšļiem trešdien ievietota ģimenes kapavietā Prāgā, paziņoja Havela sekretāre Sabīna Tančevova.

Havela otrā sieva čehu aktrise Dagmāra "vīra mirstīgās atliekas ģimenes kapenēs ievietoja tieši viņu 15.kāzu gadskārtas dienā un stundā", informēja Tančevova.

"Pēc baznīcas un svinīgajām valsts bēru ceremonijām, ko vēroja simtiem tūkstoši cilvēku, viņa izvēlējās daudz privātākas atvadas," piebilda Havela sekretāre.

Urna ar Havela pīšļiem tika novietota līdzās urnām ar 1996.gadā mirušās viņa pirmās sievas Olgas pīšļiem un viņa vecāku un vecvecāku pīšļiem granīta kapenēs Prāgas centrā Vinohradija kapsētā pie Svētā Vāclava kapelas.

Havels piedzima 1936.gada 5.oktobrī turīga būvuzņēmēja ģimenē Prāgā. Tomēr viņam bija liegta laba izglītība pēc tam, kad 1948.gadā varu pārņēma komunisti un atņēma visu Havelu ģimenes bagātību.

Viņš beidzis Čehijas Tehniskās universitātes Teātra fakultāti.

Lielu daļu viņa prezidentūras pavadīja cīņa par demokrātiskām reformām ar labējo ekonomistu Vāclavu Klausu, kas 2003.gadā kļuva par Havela pēcteci Čehijas prezidenta amatā.

Viņš ir sarakstījis vairāk nekā 20 lugu un dokumentālu darbu, kas tulkoti daudzās valodās. Pēc prezidenta amata atstāšanas viņš atsāka rakstīt. Viņa jaunāko lugu "Aiziešana" slavēja kritiķi, un 2008.gadā tā tika iestudēta.

Uz žurnālistu jautājumu, vai viņš labāk gribētu, lai viņu atceras kā politiķi vai dramaturgu, Havels reiz atbildēja, ka "vēlos teikt, ka biju dramaturgs, kas darbojās kā pilsonis un, pateicoties tam, vēlāk viņš savas dzīves daļu pavadīja politiskā amatā".

Dramaturgs un bijušais disidents Havels 1989.gada 29.decembrī kļuva par pirmo demokrātiski ievēlēto Čehoslovākijas prezidentu pēc komunistu režīma sabrukuma. 1993.gadā, kad Čehoslovākija sadalījās divās valstīs – Čehijā un Slovākijā –, viņš kļuva par pirmo Čehijas valsts vadītāju un bija šajā amatā līdz 2003.gadam.

Kaislīgajam smēķētājam Havelam bija vairākas plaušu vēža operācijas un pēc resnās zarnas plīsuma 90.gadu beigās viņš tomēr izķepurojās, lai gan vārgs palika visu atlikušo mūžu. Viņš mira 18.decembrī 75 gadu vecumā pēc ilgas slimības, kad viņam līdzās bija viņa otrā sieva Dagmāra un mūķene, kas palīdzēja bijušo valstsvīru aprūpēt.

Uz Havela bērēm 23.decembrī Prāgā ieradās valstu līderi no visas pasaules, tostarp ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ar vīru, bijušo ASV prezidentu Bilu Klintonu, kas kopā ar Havelu 1994.gadā Prāgas džeza klubā spēlēja saksofonu. Ieradās arī Polijas disidents un bijušais prezidents Lehs Valensa, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kā arī Latvijas prezidents Andris Bērziņš un bijusī prezidente Vaira-Vīķe Freiberga, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, bijušais Lietuvas Augstākās padomes priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis un Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!