Foto: Pixabay

Afganistānas varas iestādes sākušas izmeklēšanu pret lauksaimniecības ministra amatam nominēto Mohammadu Jakubu Haidari, ko Interpols pēc Igaunijas prasības meklē par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros, svētdien paziņojis prezidenta Ašrafa Gani birojs.

Pats Haidari telekanālam "Tolonews" Kabulā gan atzinis, ka iekļauts Interpola meklēto personu sarakstos, bet savu vainu noliedzis, paziņodams, ka viņa pretinieki esot sarīkojuši pret viņu "politisku sazvērestību". Pēc Haidari teiktā, nodokļu parāds esot izveidojies cilvēkam, kurš pārpircis viņa kompāniju, kas nodarbojusies ar lauksaimniecības preču eksportu un importu Austrumeiropas valstīs un Krievijā.

Kā tikmēr norādījis Afganistānas prezidenta pārstāvis Nazifulla Salarzai, ja apsūdzības izrādīsies pamatotas, Haidari no ministru saraksta tiks svītrots. "Mēs nepētīsim nekādas personiskas lietas, bet korupciju necietīsim," viņš paziņojis.

Igaunija kādreizējo afgāņu uzņēmēju Haidari vēlas saukt pie atbildības jau kopš 2003.gada, apsūdzot viņu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un pamudināšanā viltot nodokļu aplēses. Igaunijas tiesa viņam piespriedusi četru gadu cietumsodu.

Haidari, kas šobrīd ir 52 gadus vecs, savulaik beidzis karaskolu Padomju Savienībā un vēlāk bijis pēdējā Krievijas atbalstītā Afganistānas prezidenta Nadžibullas padomnieks drošības jautājumos.

Kā atgādina Igaunijas mediji, vēl pirms apsūdzēšanas nodokļu nemaksāšanā Haidari nesekmīgi centies pretendēt uz Igaunijas goda pilsoņa statusu, bet viņa prasība noraidīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!