Foto: AP/Scanpix

ASV flotes mīnu traleris, kurš pagājušajā nedēļā uzskrēja uz UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauta rifa pie Filipīnām, pēc avārijas ir nopietni bojāts un tajā ieplūst ūdens, atsaucoties uz amatpersonām, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

"Tas vairākās vietās ieguva caurumus korpusā un kuģī pašlaik ir nozīmīgs ūdens daudzums," paskaidroja Flotes nodrošinājuma grupas Klusā okeāna rietumu daļā komandieris Tomass Karnijs.

Kuģis uz sēkļa Tubatahas rifu Jūras Nacionālajā parkā pie Filipīnām uzskrēja 17. janvārī. Unikālais rifu parks ir iekļauts ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules mantojuma sarakstā.

Sākuma bija cerība, ka kuģi varēs vienkārši novilkt no sēkļa, bet izrādījās, ka tas ir pārāk nopietni bojāts. Tagad galvenais uzdevums ir izsūknēt degvielu no kuģa tvertnēm, skaidro amatpersonas. Glābšanas operācija varētu ilgt līdz divām nedēļām, iesaistot divus vai vairāk kuģus. Amatpersonas raksturo, ka tas būs ļoti sarežģīts process.

Visi 79 kuģa apkalpes locekļi ir evakuēti un nav cietuši. Tikmēr Filipīnu krasta apsardzes pārstāvji novērtē koraļļu rifam nodarītos zaudējumus. Filipīnu valdība paziņoja, ka vēlas ASV kara flotei uzlikt naudassodu par neatļautu iebraukšanu aizsargājamā teritorijā un nodarītajiem bojājumiem.

Šis ir "unikāls atola rifa paraugs ar ļoti lielu jūras sugu blīvumu", liecina UNESCO informācija. Daļu rifa teritorijas ligzdošanai izmanto putni un jūras bruņurupuči, norāda organizācija.

Jau vēstīts, ka ASV flotes mīnu traleris ir iesprūdis uz koraļļu rifa UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautā jūras dabas parkā pie Filipīnām.

ASV un Filipīnas ir sabiedrotās un pēdējos mēnešos pastiprina sadarbību, pieaugot Ķīnas teritoriālajām ambīcijām Dienvidķīnas jūrā.

2005. gadā par rifa bojāšanu 7000 ASV dolāru (3651 lati) naudassodu piesprieda vides aktīvistu organizācijai "Greenpeace", kuras kuģis "Rainbow Warior II" te nogrima. Organizācija sodu samaksāja, bet negadījumā vainoja Filipīnu valdības novecojušās kartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!