Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ilggadējā Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova vecāka meita Gulnara kukuļos, ar izspiešanu un ietekmes tirgošanu varētu būt ieguvusi aptuveni miljardu dolāru naudā un īpašumu daļās no telekomunikāciju kompānijām, noskaidrojusi pētnieciskās žurnālistikas organizācija OCCRP.

Sarajevā bāzētā OCCRP (Organizētās noziedzības un korupcijas ziņošanas projekts) 23. martā publicētā ziņojumā norāda, ka Karimovas korupcijas apmēri bijuši daudz lielāki, nekā tika ziņots.

Kādreiz par iespējamo sava tēva pēcteci prezidenta krēslā uzskatītā Gulnara Karimova ir saistīta ar naudas atmazgāšanas izmeklēšanām Zviedrijā un Šveicē, kā arī ir centrālā persona finanšu noziegumu izmeklēšanā Uzbekistānā.

Pati Gulnara jau vairākus mēnešus atrodas mājas arestā Uzbekistānā, bet daudzi viņas sabiedrotie ir apcietināti.

Karimova pieprasījusi maksājumus no kompānijām, pretī piedāvājot palīdzību iegūt licences, lai tās varētu darboties Uzbekistānā. Šajā laikā Vidusāzijas visapdzīvotākā valstī bija vēl gandrīz neiekarots mobilo sakaru tirgus.

2001. gadā viņa pieprasījusi 20% akciju mobilo sakaru kompānijā "Uzdunrobita", ļaujot noprast, ka bez viņas atbalsta uzņēmums tiks "iznīcināts". Ar līdzīgu shēmu palīdzību Karimova ieguvusi simtiem miljonus dolāru, apgalvo pētnieki.

Savukārt "Uzdunrobita" gadījumā Karimova pārņēmusi arī 31% valstij piederošo akciju, iegūstot kontroli pār uzņēmumu, neizdevusi par to ne graša.

Vēlāk lielāko daļu no "Uzdunrobita" akcijām Karimova par vairāk nekā 100 miljoniem dolāru pārdevusi Krievijas kompānijai MTS.

"Maksājumu dati liecina, ka, līdzīgi kā šantažētājs, viņa neaiziet, bet atkal un atkal atgriežas, nolaižot asinis kompānijām katru reizi, kad ir nepieciešama jauna licence," teikts ziņojumā.

Daļu no naudas Karimova tērējusi smalkos nekustamajos īpašumos visā pasaulē, tai skaitā viņa nopirkusi pili Francijā un penthausu Honkongā. Tikmēr nabadzīgās valsts iedzīvotāji par mobilajiem sakariem maksā vienas no augstākajām cenām pasaulē, teikts ziņojumā.

Kādā tīmekļa vietnes "Wikileaks" nopludinātā ASV vēstniecības sarakstē Gulnara Karimova raksturota kā "visienīstākā persona Uzbekistānā".

Karimovas nelegāli iegūtā nauda no telefonsakaru biznesa ir tikai "aisberga redzamā daļa", uzsver pētnieki. Prezidenta meitas biznesa impērijā ietilpst arī lidsabiedrības, mode, cementa ražošana, farmācija un citas industrijas, teikts ziņojumā.

Karimovas telekomunikāciju kompāniju darījumi pirmo reizi nāca gaismā 2012. gadā, kad Zviedrijas mediji ziņoja pat to, ka Zviedrijas-Somijas operators "TeliaSonera" un Krievijas-Norvēģijas "VimpelCom" Karimovai maksājušas miljoniem dolāru par licences iegūšanu.

Ar pilnu ziņojumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!