Foto: AP/Scanpix

Vācijas valdība trešdien atbalstījusi jaunas organizācijas izveidi, lai apvienotu vairāku citu iestāžu centienus atrast nacistu nolaupītos mākslas darbus.

Kultūras ministre Monika Gritere, kas pirmā piedāvāja šāda centra izveidi, norādīja, ka tā ir Vācijas atbildība - atrast nacistu režīma laikā visā Eiropā nolaupītos mākslas darbus.

Pagājušā gada beigās Vācija kārtējo reizi izpelnījās kritiku, atklājoties, ka ietekmīga nacistu ēras mākslas tirgotāja Hildebranda Gurlita dēls Kornēliuss Gurlits savā dzīvoklī Minhenē gadiem slēpis iespaidīgu mākslas darbu kolekciju. Tiek uzskatīts, ka vismaz dažus no mākslas darbiem, kuru kopējā aptuvenā vērtība ir viens miljards eiro, to īpašniekiem savulaik nelikumīgi atsavinājuši nacisti.

Gritere izteicās, ka publikas sašutums par šo atklājumu pierāda līdz šim nepietiekamo apņēmību problēmu risināt.

Šāda centra izveide ļautu Vācijai apvienot vietējos, zemju un federālos darbiniekus zem viena jumta, lai varētu noskaidrot šaubīgo mākslas darbu izcelsmi.

Jaunā iestāde atrastos Magdeburgā, tomēr Kultūras ministrijas ieceres īstenošanai vēl nepieciešama Vācijas federālo zemju un pašvaldību piekrišana.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!