Vairākām grupām blokādes laikā Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburga) dzīvojošo ebreju Vācija, kuras armija pilsētu turēja aplenkumā no 1941. gada septembra līdz 1944. gada janvārim, izmaksās kompensācijas, teikts organizācijas "Claims Conference" mājas lapā.

Šī organizācija nodarbojas ar pārrunām par kompensāciju izmaksāšanu ebrejiem, kuri kļuvuši par nacistiskās Vācijas vajāšanu upuriem.

Ebrejiem, kas pārdzīvojuši Ļeņingradas blokādi, bet šobrīd dzīvo citās valstīs, Vācijas valdība izmaksās vienreizēju kompensāciju 2556 eiro apmērā. Šie cilvēki tiks iekļauti arī jau pastāvošajā izmaksu programmā "The Hardship Fund".

Kā ziņo "Claims Conference", šis ir pirmais gadījums, kad Vācija atzīst to ebreju vajāšanu, kuri blokādes laikā dzīvoja Ļeņingradā. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, kompensācijas varētu saņemt aptuveni seši tūkstoši cilvēku.

Pēc vēsturnieku datiem, Ļeņingradas aplenkumā 1941. gadā bija iekļuvuši aptuveni trīs miljoni cilvēku. 1943. gada janvārī padomju karaspēks blokādi iedragāja, bet pēc gada tā tika pilnībā izbeigta. Blokādes laikā, lielākoties no bada un sala, bojā gāja gandrīz miljons cilvēku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!