Foto: Shutterstock

Vācija ceturtdien izraidījusi ASV Berlīnes izlūkošanas daļas vadītāju saistībā ar Vašingtonai adresētām apsūdzībām spiegošanā, paziņoja valdība. NATO sabiedroto starpā šāds lēmums ir ārkārtīgi neparasts solis.

"ASV izlūkdienestu pārstāvim Savienoto Valstu vēstniecībā likts pamest Vāciju," paziņoja valdības preses pārstāvis Štefens Zeiberts.

Pamats šādai prasībai ir divas Vācijas federālās prokuratūras uzsāktās izmeklēšanas lietas par spiegošanu Vašingtonas labā, "kā arī pēdējo mēnešu laikā neatbildētie jautājumi par ASV drošības dienestu aktivitātēm Vācijā", sacīja Zeiberts.

"Valdība uz šīm norisēm raugās ļoti nopietni," viņš uzsvēra.

"Vācijai savu pilsoņu un ārzemēs dislocēto karavīru dēļ ir kritiski svarīgi, balstoties uzticībā, strādāt ciešā kontaktā ar Rietumu partneriem un konkrēti ar ASV"

"Tomēr ir nepieciešama abpusēja uzticība un atvērtība," viņš sacīja. "Valdība joprojām to vēlas un sagaida to no saviem tuvākajiem partneriem."

Vācijas policija trešdien Berlīnes apkaimē pārmeklēja kāda cilvēka māju un biroju, kurš atbilstoši preses ziņām ir Vācijas militāro struktūru līdzstrādnieks un tiek apsūdzēts par noslēpumu nodošanu ASV.

Savukārt piektdien tika arestēts kāds 31 gadu vecs Vācijas izlūkdienesta BND darbinieks, kurš tiek turēts aizdomās par vairāk nekā 200 dokumentu nodošanu ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP).

Viņš CIP arī esot nodevis Vācijas parlamenta izmeklēšanas komisijas dokumentus par pārbaudēm, kas tiek veiktas saistībā ar ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) īstenoto masveida izspiegošanu, arī kancleres mobilā telefona izspiegošanu.

Ziņas par to, ka no Vācijas izraidīta augsta ASV izlūkdienestu amatpersona, Baltais nams pagaidām atsakās komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!