Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Minskā gaidāmās četru valstu līderu sarunas par Ukrainas krīzes atrisinājuma ceļiem ir "cerību stars, nekas vairāk", atzinis Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

"Nav skaidrs, vai izdosies panākt rezultātu, bet, par spīti šai neskaidrībai, ir vērts mēģināt to cilvēku interesēs, kas cieš Austrumukrainā," viņš sacīja. "Tas, ka šis brauciens notiek, ir cerību stars, nekas vairāk."

Zeiberts arī apstiprināja, ka uz Minsku Merkele dosies kopā ar ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeieru.

Viņš žurnālistiem atzina, ka nekā nevar pateikt par Minskā gaidāmo sarunu saturu, vien norādīja, ka sarunas sāksies plkst.18.30 pēc vietējā laika (plkst.17.30 pēc Latvijas laika).

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni trešdien atzina, ka Minskā gaidāmais Ukrainas miera samits var būt pagrieziena punkts "uz labu vai ļaunu".

Merkeles un Francijas prezidenta Fransuā Olanda pēdējā laika diplomātiskie centieni ir vērsti uz to, lai apturētu Ukrainā desmit mēnešus ilgstošo konfliktu.

Merkele, kas pagājušajā nedēļā ar miera plānu apmeklēja Kijevu un Maskavu, nedēļas nogalē atzina, ka "nav skaidrības", vai tam būs panākumi, tomēr uzsvēra, ka "pavisam noteikti ir vērts mēģināt".

Krievija pagājušā gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!