Foto: AP/Scanpix
Vācijas televīzijas kanāls ARD savā ēterā sajaucis nacistu noziedznieku ar ebreju tiesību aizstāvi. Ziņu pārraidē par to, ka kļuvusi zināma ungāru nacistu noziedznieka Laslo Čižika – Čatari atrašanās vieta, sižeta autori parādījuši "nacistu mednieka" Simona Vizentāla fotogrāfiju, vēsta ārvalstu mediji.

"Diemžēl, steigā mēs sajaucām attēlus," pirmdien kļūdu atzina galvenā ziņu redaktora vietnieks Tomass Hinrikss. Interneta vietnē saglabātais raidījuma ieraksts tagad ir izlabots, norādīja Hinrikss.

Jau vēstīts, ka 1977. gadā dibinātais Vizentāla centrs, kura mītne atrodas Losandželosā, nodarbojas ar nacistu kara noziedznieku meklēšanu, cīņu ar neonacismu un antisemītismu, kā arī pēta ebreju genocīda vēsturi Eiropā. Tā ir pasaulē lielākā ebreju tiesību aizsardzības organizācija.

"Delfi" pirmdien ziņoja, ka britu laikraksts "The Sun" vēstīja, ka pasaulē meklētākais nacistu noziedznieks pēc Simona Vizentāla centra domām Laslo Čižiks - Čatari, kurš aizmuguriski notiesātas par saistību ar 17,5 tūkstošu ebreju nogalināšanu, mierīgi dzīvo Budapeštā.


Otrā pasaules kara laikā Čižiks - Čatari bijis geto apsardzes policijas priekšnieks Kasas pilsētā ( mūsdienās pilsēta atrodas Slovākijas teritorijā un saucas Košice). Čižiks - Čatari esot saistīts ar vismaz 15,7 tūkstošu ebreju nāvi. Saskaņā ar Simona Vizentāla centra rīcībā esošo informāciju Čižiks - Čatari guvis baudu no sieviešu sišanas ar pātagu, licis ieslodzītajiem kailām rokām rakt sasalušu zemi, kā arī bijis saistīts ar citām zvērībām.

Pēc kara Čehoslovākijas tiesa Čižikam - Čatari piesprieda nāvessodu, tomēr apsūdzētais maskējies zem cita vārda aizbrauca uz Kanādu, kur nodarbojās ar mākslas priekšmetu tirdzniecību. 1997. gadā Kanādas varas iestādes uzzināja par sava iedzīvotāja patieso identitāti un atņēma tam Kanādas pilsonību un gatavojās viņa izdošanai. Bet ungārs atkal pazuda pirms visas juridiskās lietas par viņa izdošanu bija nokārtotas.

Tomēr nesen "The Sun" žurnālistiem ar Simona Vizentāla centra sniegto informāciju izdevās atrast Čižiku - Čatari. Izrādās, ka viņš dzīvo Budapeštā privātā divistabu mājā. Laikraksta korespondents sastapa noziedznieku mājās. "Nē, nē, es negribu to visu apspriest. Es neko no tā nedarīju, ejiet prom no šejienes," durvis atvērušais mājas saimnieks atbildēja žurnālistam. Vēlāk viņš iznācis no mājās un devies uz veikalu.

Simona Vizentāla centra "nacistu mednieki" Čižika - Čatari atrašanās vietu atkāja jau pirms 10 mēnešiem, bet dokumenti tika nodoti Ungārijas varas iestādēm, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz interneta vietni "Y-net".

Noziedznieka meklēšanas operācija tikusi izplānota Izraēlā. Avīze tikusi iesaistīta, lai notikums iegūtu pēc iespējas lielāku atspoguļojumu, pastāstīja Simona Vizentāla centra pārstāvis Efraims Zurofs. Informācija par Čižika - Čatari atrašanās vietu saņemta jau pirms 10 mēnešiem un par to ir samaksātā prēmija 25 tūkstošu dolāru apmērā (14,3 tūkstoši latu). Ziņas par noziedznieku tad arī (2011. gada septembrī) nodotas Ungārijas varas iestādēm, informē Zurofs.

"Šī lieta vēlreiz parādīja Ungārijas varas iestāžu neadekvātu rīcību, kuras 14 gadus zināja, ka viņš dzīvo [Ungārija] mierīgi un netraucēti," "Y-net" citē Zurofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!