Foto: AP/Scanpix

Dedzīgais futbola līdzjutējs pāvests Francisks "varētu" svētdien skatīties Pasaules kausa finālmaču starp viņa dzimto Argentīnu un Vāciju, tomēr, pretēji mediju minējumiem, ir maz ticams, ka viņš spēlei varētu sekot kopā ar savu priekšgājēju vācieti Benediktu XVI, pavēstīja Vatikāns.

"Viņš varētu skatīties finālu," sacīja Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi, runājot par Francisku - bijušo Buenosairesas arhibīskapu un Argentīnas galvaspilsētas futbola kluba "San Lorenzo de Almagro" līdzjutēju, kuram jau kopš bērnības ir šī kluba biedra karte.

Avots Vatikānā "kategoriski noliedza", ka bijušais pāvests Benedikts XVI, kurš ir akadēmiski izglītots teologs un labprāt atskaņo klasiskās mūzikas skaņdarbus uz klavierēm, varētu televīzijā vērot finālspēli.

"Tā nav viņa lieta, viņš nav līdzjutējs. Tas būtu tāpat kā uzlikt viņam 87 gadu vecumā bezgalīgu nožēlošanu," sacīja avots, piebilstot: "Viņš nekad savā dzīvē nav spējis noskatīties futbola maču no sākuma līdz galam."

Benediktam laikā, kad viņš bija pāvests, paticis būt informētam par futbola rezultātiem, un viņš varējis izteikties par svarīgākajiem mačiem, tomēr nav sekojis savas dzimtenes futbola kluba Minhenes "Bayern" gaitām.

Kaut arī Vatikāns norādījis - Itālijas mediju pieņēmumi par "divu pāvestu finālu" ir nepamatoti -, oficiālais Vatikāna laikraksts "Osservatore Romano" šomēnes paredzēja, ka finālspēlē satiksies Argentīnas un Vācijas komandas.

Neparastajā publikācijā bijušais futbolists un dedzīgais katolis Tomāzo Damjāni rakstīja - "varētu būt fināls, kas ieies vēsturē tā neparasto atbalstītāju [Franciska un Benedikta] dēļ".

Raidorganizācija "RaiNews" pirms finālmača radījusi fotomontāžu, kurā abi pāvesti redzami nometušies ceļos un lūdzamies katrs par savu komandu.

Francisks, apzinoties savu katoļu baznīcas vadītāja statusu, nav izteicis nekādus minējumus par Pasaules kausa gaitu vai darījis zināmu to, kā viņš jūt līdzi.

Tiesa gan, turnīra gaitā vienreiz zināms mājiens tomēr nācis atklātībā.

Kad Vatikāna šveiciešu gvardi aicinājuši pāvestu kazarmās noskatīties Šveices un Argentīnas komandu spēli, pāvests ielūgumu noraidījis, teikdams: "Būs karš!", vēstīja Vatikāna norišu ziņu aģentūra "I.Media".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!