Foto: stock.xchng
Augi, kas nopērkami lielveikalos, bieži tiek apstrādāti ar pesticīdiem, kas ir kaitīgi bitēm, secināts Pesticīdu izpētes institūta un organizācijas "Zemes draugi" šonedēļ publiskotā ziņojumā.

Pētnieki iegādājās augus tādās ASV labi zināmās lielveikalu ķēdēs kā "Home Depot", "Lowe's", "Walmart" un "Orchard Supply Hardware" 18 ASV pilsētās un trīs Kanādas provincēs. Savus pirkumus viņi nosūtīja uz laboratoriju, lai izmērītu pesticīdu koncentrāciju tajos, skaidro interneta vietne "Mashable".

Rezultāti liecina, ka 51% no šiem augiem sastopami neonikotinoīdi, kuru koncentrācija ir pietiekami augsta, lai nogalinātu medus bites un kamenes.

Jau iepriekš šīs vielas vainotas ilgstoši novērotā fenomenā - straujā bišu skaita sarukumā ASV un citviet pasaulē.

"Mashable" atgādina, ka pirms gada ASV štatā Oregonā stāvlaukumā pie lielveikala "Target" tika atrasti vairāk nekā 50 tūkstošu mirušu vai mirstošu kameņu. Šīs masu slepkavības vaininieks bija uz tuvējo koku apstrādei izmantotais pesticīds, kas bija paredzēts, lai novērstu kukaiņu radītos ķēzījumus uz mašīnām.

Kā vēstīts, Eiropas Komisija ierosinājusi aizliegt bitēm kaitīgo pesticīdu izmantošanu Eiropas Savienībā.

Šo lēmumu atbalstīja Latvijas Biškopju biedrība, savukārt Valsts augu aizsardzības dienests pret to iebilda, paužot pārliecību, ka tas var veicināt nelegālu miglošanas līdzekļu izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!