Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam, kad svētdien Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) pārtraukta pamestā zelta ieguves šahtā iesprostoto nelegālo kalnraču glābšana, jo cilvēki atteikušies iznākt virszemē gaidāmā aresta dēļ, pirmdien no šahtām iznākuši vēl 10 vīrieši, vēsta raidsabiedrība BBC.

Desmit kalnrači izlīduši no šahtām, domājot, ka policija ir devusies prom. Tomēr likumsargi bija tikai paslēpušies, ļaujot pirmajam zelta meklētājam netraucēti izlīst un painformēt pārējos, ka "gaiss ir tīrs". Vēlāk visi desmit nelegālie zelta meklētāji ir aizturēti.

Pamestajās raktuvēs kopš sestdienas rīta, domājams, ir iesprostoti vēl vairāk cilvēku. Glābēji atbrīvoja ar akmeņiem nosprostoto eju un svētdien izglāba 11 kalnračus, taču tad glābšana tika pārtraukta, jo pārējie kalnrači atteicās iznākt virszemē, saprotot, ka viņus gaida arests.

Saskaņā ar pašu kalnraču sākotnēji teikto pazemē ir ap 200 cilvēku, tomēr tagad ir precizēts, ka patiesais raktuvēs palikušo skaits varētu būt krietni zemāks – aptuveni 15, skaidro BBC. Daļa kalnraču nevēlas iznākt virszemē, iespējams, lai nezaudētu savu atrasto zeltu, pieļauj korespondenti.

Ieeju vecajās raktuvēs pie Johannesburgas, sametot šahtā akmeņus, esot apzināti nosprostojusi konkurējoša kalnraču grupa, kas nozagusi iesprostoto atrasto zeltu. Pamestajās raktuvēs nelegālie kalnrači iekļuvuši pa vienu no daudzajām ventilācijas šahtām. Viņu palīgā saucienus svētdienas rītā izdzirdēja policijas patruļa.

Kalnrūpniecība ir svarīga DĀR ekonomikas daļa. Valsts ir ceturtā lielākā zelta eksportētāja pasaulē. Nelegālās zelta ieguves dēļ ik gadu valsts zaudē aptuveni 509 miljonus dolāru (371 miljons eiro), liecina 2008. gada aplēses.

Vairumā gadījumu nāvējoši nelaimes gadījumi notiek tieši nelegālajās raktuvēs, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!