Foto: AP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas 2014.gadā nebūs tikai par EP un citām ES institūcijām, vēlēšanas būs par Eiropu, tāpēc eiropiešiem jābalso par to ar kaismi un apņēmību. Ir laiks pacelties no nacionālajām interesēm uz Eiropas līmenī, uzstājoties EP ar ikgadējo uzrunu par stāvokli ES trešdien sacīja EK prezidents Žozē Manuels Borozu.

"Nākamgad neapritēs tikai pieci gadi, kopš EP darba sākuma, bet arī kopš Eiropa cīnās ar krīzi. Paveikts ir daudz. Par Eiropu runā, gan kafejnīcās un sarunu šovos. Pirms pieciem gadiem sākās krīze, bet Eiropa ir cīnījusies. Ir panāktas fundamentāls izmaiņas finanšu sektorā, esam modernizējuši finanšu tirgu. Daudzas bankas sagaidīja Grieķijas izstāšanos no eirozonas, taču tas nenotika. Tieši otrādi, ES ir paplašinājusies. Šogad pievienojās Horvātija, nākamgad arī eirozonā pievienosies 18.valsts. Tālāk mums jādomā, ko ar šo progresu darīt," sacīja Borozu.

"Aicinu, neatkarīgi no politiskās ideoloģijas un pārliecības, iestāties par Eiropu. Vairāk integrācijas, vairāk savienības - tas ir mūsu politiskais horizonts. Mums jāiet uz priekšu, konsolidējot panākumus. Mūsu stiprums būs atkarīgs no mūsu vienotības," sacīja Borozu.

Tāpat Borozu norādīja, ka Spānija, Kipra un Grieķija uzrādot izaugsmi mūsu visu acu priekšā. Lai turpmāk vēl vairāk mazinātu Eiropas problēmas, esot jāstrādā pie banku savienības izveides, kas novērstu situāciju, kad par valstu krīzēm maksātu iedzīvotāji ar saviem nodokļiem.

Savā uzrunā EK prezidents arī norādīja, ka esot jāatbalsta Ukrainas centieni tuvoties Eiropai, kā arī uzsvēra jaunatnes bezdarba mazināšanas izaicinājumus.

Barozu arī uzsvēra, ka esot jāaturpina ES iekšējā tirgus liberalizāciju, gan enerģētikā, gan telekomunikācijās. Lielākā ekonomikas vienotība palīdzēšot celt Eiropas globālo konkurētspēju.

Uzrunas laikā Borozu skāra arī Sīrijas tematu, minēdams, ka plāns valstij nodot savus ķīmiskos ieročus esot atzīstams par labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!