Foto: AFP/Scanpix

Velsā, Lielbritānijā, ceturtdien sāksies divu dienu NATO samits, kurā dominēs jautājumi par krīzi Ukrainā, islāmistu ekstrēmistu radītajiem draudiem Tuvo Austrumu reģionam un NATO spēku izvešanu no Afganistānas.


Samitā piedalīsies ASV prezidents Baraks Obama, Francijas prezidents Fransuā Olands un vēl aptuveni 60 valstu līderi un ministri.

Britu raidorganizācija BBC ziņo, ka amatpersonas no visas pasaules jau sākušas ierasties Velsā.

Paredzēts, ka NATO samita laikā tiks pārrunāti jautājumi par dalībvalstu aizsardzības budžetu palielināšanu, partnerattiecību paplašināšanu un NATO atvērto durvju politiku, kā arī Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijas Afganistānā pārejas fāzes noslēgšanu un jaunās - apmācības fāzes - sākšanu. Būtisks sarunu temats būs arī NATO spēju attīstība, reaģējot uz mainīgo drošības vidi un jaunajiem izaicinājumiem.

Iepriekšējais NATO līderu samits notika 2012.gadā Čikāgā. Bet Lielbritānijā iepriekš šāds pasākums notika Londonā 1990.gadā, kad NATO līderus sveica toreizējā Lielbritānijas premjere Mārgarita Tečere.

Lai garantētu drošību NATO samitā Ņūportā, Velsā, izvērsta vērienīga drošības struktūru operācija, kurā iesaistīti 9000 britu policistu, otrdien atklāja britu amatpersonas.

Kopumā ap svarīgākajām samita norises vietām Ņūportā un Kārdifā saslieti nožogojumi 20 kilometru garumā. Līdzās tiem patrulēs policistu vienības, bet gaisā atradīsies drošības struktūru helikopteri.

Simboliskā veidā demonstrējot militāro spēku, Kārdifas līcī samita laikā atradīsies seši karakuģi no Francijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes un Norvēģijas.

Kā pirmais Kārdifā pirmdien rīta pusē ieradās Latvijas Jūras spēku flotiles mīnu meklēšanas kuģis "Viesturs", ziņoja britu raidorganizācija BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!