Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlas sociālistu valdība ir paziņojusi par vairāk nekā 100 "buržuju" un "parazītu" arestēšanu pagājušajā nedēļā, vēršoties pret krāpšanos ar cenām veikalos un uzņēmumos, vēsta aģentūra "Reuters".

“Viņi ir barbariski, šie kapitālistu parazīti!” Maduro ceturtdien paziņoja savā ikdienas runā. “Pašlaik mums aiz restēm ir vairāk nekā 100 buržuju,” viņš turpināja. Ugo Čavesa sekotājs arī paziņoja, ka valdība gatavo likumu, kas ierobežos uzņēmējiem atļauto peļņu.

Negodīgi uzņēmumi preču cenas palielina par vairāk nekā 1000%, uzsver amatpersonas. Tikmēr kritiķi uzskata, ka pie inflācijas un ekonomiskajām likstām vainojama valdības ekonomiskā politika un ārvalstu valūtas ierobežojumi.

Kopš pagājušās nedēļas nogales karavīri un inspektori ir pārbaudījuši vairāk nekā 1400 veikalu, pārņēmuši elektronikas uzņēmumu, un bateriju ražotni un sagūstījušas vairākus laupītājus. Maduro rīcība atgādina viņa priekšgājēja Čavesa valdīšanas stilu, kurš uzņēmumu nacionalizāciju pamatoja ar nabago aizsargāšanu, norāda “Reuters”.

Tikai daži no simtiem negaidīti pārbaudīto veikalu pārdevuši preces par “godīgām cenām”, norāda amatpersonas. Tikmēr ap veikaliem valsts lielākajās pilsētās pulcējas ļaužu pūļi, gaidot cenu samazinājumu.

“Mēs esam visam samazinājuši cenas par 10 – 15 %, bet tas nav godīgi. Es nevaru tā gūt peļņu,” stāsta kāds neliela elektronikas veikala īpašnieks, kurš vēlējies palikt anonīms. “Es piekrītu, ka viņiem ir jāķer “lielās zivis”, īstos spekulantus, bet viņi riskē kaitēt mums visiem.”

Lai gan Venecuēlā ir milzīgi naftas krājumi, valsts cieš no Latīņamerikā lielākās inflācijas, lēnas izaugsmes un preču nepietiekamības. Oficiālā inflācija ir aptuveni 54% gadā.

hroniskajā pirmās nepieciešamības preču trūkumā Maduro valdība apsūdz negodīgus tirgotājus, kas mēģinot graut tās kreisi noskaņoto politiku.


Savu vajadzību apmierināšanai Venecuēla paļaujas uz importu, bet valūtas kontrole ir spēcīgi iedragājusi Venecuēlas spēju samaksāt par ārzemju precēm. Papildus situāciju pasliktina sociālistu realizētā cenu kontrole, kas neveicina vietējo ražošanu.

Iepriekšējā prezidenta Čavesa sociāli orientētā politika ir uzlabojusi daudzu venecuēliešu dzīves līmeni, bet nav risinājusi ekonomikas strukturālās problēmas, ir atzinis valsts finanšu ministrs Nelsons Merentess.

Čavesa sekotājs Maduro ir solījis turpināt sava priekšgājēja iesākto kursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!