Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Nikolas Maduro trešdien paziņoja, ka Venecuēla "gandrīz noteikti" piešķirs politisko patvērumu bēguļojošajam ASV izlūkdienesta bijušajam darbiniekam Edvardam Snoudenam, ja viņš tādu lūgs.

"Ja viņš to lūgs, mēs par to padomāsim un mēs gandrīz noteikti viņam to piešķirsim, jo politiskais patvērums (..) ir starptautisko cilvēktiesību instruments vajāto aizsargāšanai," paziņoja Maduro. "Vai jūs esat sev uzdevuši jautājumu, ko šis jaunietis ir izdarījis? Viņš atklāja ļoti sensitīvu informāciju, ka ASV izspiego visus. Tagad ASV brīdina pasauli: "Nevienam nevajadzētu uzņemt Snoudenu."."

Arī Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea ir paziņojis, ka izvērtēs Snoudena patvēruma pieprasījumu, pilnībā respektējot Ekvadoras suverenitāti.

Ekvadora jau iepriekš piešķīrusi patvērumu interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džulianam Asanžam, kura izdošanu pieprasījusi Zviedrija, lai viņu nopratinātu vairākās seksuālo noziegumu lietās. Asanžs joprojām uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Jau vēstīts, ka par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens svētdien izlidoja no Honkongas uz Maskavu.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens svētdien tomēr uz Kubu neizlidoja.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien apliecināja, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, taču viņš ir tiesīgs izlidot uz jebkuru galamērķi pēc paša izvēles.

"Viņš nav pārkāpis Krievijas likumus, viņš nav šķērsojis robežu, viņš atrodas lidostas tranzītzonā un var izlidot uz jebkuru vietu pēc paša izvēles," skaidroja ministrs. "Jo ātrāk tas notiks, jo labāk."

Vašingtona Snoudena lietā asi kritizējusi Krieviju un Ķīnu un paziņojusi, ka izmantos visus "juridiskos kanālus," lai sauktu Snoudenu pie atbildības.

ASV varasiestādes Snoudenam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un Honkongai bija nosūtīts pieprasījums izdot viņu tiesāšanai.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!