Foto: AP/Scanpix

Līdz šim zināms par apmēram 100 cilvēku bojājeju "Sendijas" dēļ, tostarp 30 cilvēki gājuši bojā ASV, otrdien vēsta Reuters.

Savukārt ASV lielākajā pilsētā Ņujorkā gājuši bojā desmit cilvēki, otrdien pavēstījis pilsētas mērs Maikls Blumbergs.

Cilvēki gājuši bojā noslīkstot, zem vētras izgāztajiem kokiem un no strāvas triecieniem, pieskaroties bojāto elektrolīniju vadiem. Vētra nodarījusi postījumus daudzām ēkām.Pilsētā nekursē metro un autobusi, daudzviet pārtraukta elektroapgāde.

Iestādēm pienāk ziņas par daudziem bezvēsts pazudušajiem, tāpēc ir bažas, ka bojāgājušo skaits vētras dēļ varētu pieaugt.

Visās trīs Ņujorkas lidostās ir applūduši skrejceļi un lidostas ir slēgtas.Blumbergs pavēstījis, ka appludinātā metro sistēma Ņujorkā nedarbosies turpmākās vismaz četras vai piecas dienas.

Trešdien darbu pēc divu dienu pārtraukuma atsāks arī Ņujorkas akciju birža un Ņujorkas birža NASDAQ.

Spītējot plūdiem, Ņujorkas rajonā Kvīnsā otrdien nodegušas vairāk nekā 50 ēkas, taču ugunsgrēku iemesli pagaidām nav zināmi, ziņo Reuters.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien pasludinājis Ņujorkas štatu par katastrofas zonu. Tas ļauj vētrā cietušajiem iedzīvotājiem saņemt palīdzību no federālā budžeta. Par katastrofas zonu pasludināts arī Ņūdžersijas štats, kur ūdens masas otrdien pārrāvušas aizsargdambi, appludinot vairākas pilsētas, vēsta ārvalstu mediji.

Tāpat ASV otrdien apturētas divas atomelektrostacijas (AES) saistībā ar ciklona "Sendija" ("Sandy") radītajiem draudiem, tomēr AES operatorkompānijas uzsvēra, ka sabiedrības drošība nav apdraudēta.Ņūdžersijas štata galvenā enerģētikas kompānija "PSEG Nuclear" apturēja Salemas 1.AES darbību Delaveras upes līcī, skaidrojot, ka lielākā daļa tās ūdens sūkņu nestrādā laikapstākļu dēļ, savukārt Ņujorkas štatā elektroenerģijas ražotājs "Entergy" "ārēju elektrotīklu problēmu dēļ" apturēja Indianpointas atomelektrostaciju.

"Sendija", kas pirmdien no orkāna reducējās par ciklonu, sasniedza sauszemi Ņūdžersijas štatā pie Atlantiksitijas, atnesot stipras lietusgāzes un vēju, plūdus un sniegu. Ciklona vēju stiprums bija līdz 36 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!