Trešdien, 13.augustā, aprit 53 gadi, kopš brīža, kad toreizējā Vācijas Demokrātiskā Republika (VDR) slēdza robežu starp Berlīnes austrumu un rietumu sektoru, lai neļautu iedzīvotājiem pārbēgt uz Rietumiem.

Berlīnieši 1961.gada 13.augusta rītā konstatēja, ka tiek celts 106 kilometrus garš dzelzsbetona mūris. Austrumvācijas komunistiskās iestādes izveidoja šo mūri, lai pārtrauktu iedzīvotāju bēgšanu uz Rietumiem caur Rietumberlīni.

Mūris krita 1989.gada 9.novembrī.

Pašlaik no Berlīnes mūra saglabājušies vien nelieli posmi, kas ir atjaunoti un iekļauti vēstures un kultūras pieminekļu sarakstā, kā arī kļuvuši par iecienītu tūristu apskates objektu. Tomēr daudziem berlīniešiem tie saistās ar gadiem ilgām ciešanām un apspiestību.

Vācijas prese atzīmē, ka mūsdienās vairs nav skaidras izpratnes par 13.augusta nozīmi vēsturē un šādi tiek zaudēta valsts pagātne, raksta „The Local".

Trešdien ar ziedu un vainagu nolikšanu pie mūra fragmentiem tika pieminēti tie cilvēki, kuri zaudēja dzīvības, mēģinot pāri stingri apsargātajam mūrim izkļūt no VDR.

Tomēr aptuveni 5000 cilvēkiem izdevās aizbēgt, atgādina „The Local". 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!