Foto: Kadrs no video

Krievijas Federācijas Čečenijas Republikas galvaspilsētā Groznijā naktī uz ceturtdienu, 4. decembri, nezināmi kaujinieki nogalinājuši trīs policistus. Tas noticis, kad likumsargi centušies aizturēt mašīnu, kura bijusi pilna ar nelegāla bruņota grupējama kaujiniekiem, RIA Novosti atklājuši varas iestāžu pārstāvji.

Incidents izcēlies pēc tam, kad policijas patruļa centusies apturēt kādu aizdomīgu automašīnu Groznijas centrā. Tiek pieļauts, ka trīs automašīnas pasažieri atklājuši uguni, nogalinot trīs kārtības sargus. Šobrīd kaujinieki esot ielenkti Preses namā Groznijas centrā (plkst. 3.30). Ēka pašlaik esot liesmās.


Tiekot lēsts, ka ēkā atrodas pieci vai seši kaujinieki. Viņiem esot nogrieztas visas bēgšanas iespējas, un uzsākta operācija viņu neitralizēšanai, raksta RIA Novosti.

Kā liecina sociālajos tīklos publiskotie video, sadursmēs starp valdības spēkiem un kaujinieku grupējumu iesaistītas arī bruņumašīnas.

Sadursmes starp čečenu kaujiniekiem un Krievijas varas iestādēm nav nekas jauns, taču kopš 2009. gada to skaits ir mazinājies.

Vēsturiski neatkarīga apvienotā Ingušijas, Čečenijas un Dagestānas valsts - Ziemeļkaukāza Kalnu Republika, izmantojot Krievijas pilsoņu karu, pasludināja neatkarību 1917. gadā. Tomēr jau 1921. gadā tā ar varu tika iekļauta Padomju Savienībā.

Pēc PSRS sabrukuma, izveidojās čečenu nacionālā kustība, kurai izdevās nodrošināt de facto valsts neatkarību. Lai atgūtu kontroli pār Čečeniju, Krievijas Federācijas bruņotie spēki 1994. gadā uzsāka tā saukto pirmo Čečenijas karu, kas ilga līdz 1996. gadam.

Nerimstoties partizānu aktivitātēm, kā arī nespējot atgūt pilnīgu kontroli pār teritoriju, 1999. gadā tika uzsākts tā sauktais otrais Čečenijas karš, kurš faktiski ilga desmit gadus. 2009. gada aprīlī Krievija paziņoja, ka terorisma apkarošana Čečenijā ir beigusies.

Līdz ar "Islāma valsts" aktivizēšanos Tuvajos Austrumos, arī čečenu islāmisti devuši norādes, ka atkaros Čečeniju un visu Kaukāzu. Jau ziņots, ka 5. oktobrī Groznijā kāds pašnāvnieks uzspridzinājies pūlī, nogalinot piecus policistus un ievainojot vēl 12 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!