Nākotnes tanki varētu tikt aprīkoti ar maskēšanas sistēmu, kas atdarina apkārtējās vides krāsas līdzīgi, kā to dara hameleons. Pie šādas sistēmas izveides jau strādā Polijas Militārās inženierijas institūta pētnieki, vēsta aģentūra "Reuters".

Sistēma "Hameleons" ("Chameleon") paredzēta tādām nākotnes kaujas mašīnām kā tanka konceptam PL-01, ko izstrādā Polijas militārā transporta un tehnoloģiju firma "Obrum".

Profesora Ābrama Januško vadītās pētnieku komandas mērķis ir tradicionālo uzkrāsoto kamuflāžu aizstāt ar aktīvu maskēšanas sistēmu. To veido elektrohromatiskas plātnes, kuras savienotas ar kamerām un datoru, kas maina plātnīšu krāsu. Sistēma tādā veidā sastāv no "acīm, smadzenēm un ādas".

"Acis" ir kameras, kuras fiksē apkārtējo vidi, "smadzenes" ir dators, kas raida elektrisko signālu uz "ādu" – plāksnītēm, kuras maina krāsu. "Āda" ir sistēmas svarīgākā daļa, kas sastāv no tūkstošiem atsevišķu pikseļu un maina krāsu mazāk nekā sekundes laikā pēc signāla saņemšanas. Lai gan līdzīgas sistēmas ir izmēģinātas jau iepriekš, Polijas projekts ir pirmais pasaulē patentētais, norāda Januško.

"Ādas" daļu veidos vai nu no stikla vai polimēra elementiem, kas ir elastīgi un var tikt piemontēti transportlīdzeklim. Pētnieki tāpat apsver iespēju izgatavot visdažādākās formas elementus.

Sistēmu varētu izmantot gan tankiem, gan kravas konteineriem, tehnoloģija varētu noderēt arī nākotnes kājnieku maskēšanas sistēmu izstrādē. Sevišķi nozīmīga šāda veida maskēšana ir pie gadalaiku maiņām, vai, ja kaujas vide ir ļoti mainīga, izslēdzot nepieciešamību pārkrāsot transportlīdzekli.

Januško paredz, ka nākotnē tehnoloģija varētu būt jau tik attīstīta, lai nodrošinātu efektīvu maskēšanu pat kustīgiem objektiem. 

Pagaidām turpinās eksperimenti, bet zinātnieki paredz, ka pirmajiem "hameleoniem" kaujas laukā vajadzētu parādīties dažu gadu laikā, nobeidz "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!