Norvēģijas Aizsardzības ministrija svētdien publiskojusi video, kurā redzams, kā krievu iznīcinātājs MiG-31 starptautiskajā gaisa telpā lido bīstami tuvu norvēģu F-16.

Video redzams, kā krievu MiG-31 pēkšņi apdzen vienu no diviem Norvēģijas iznīcinātājiem, kuri NATO uzdevumā lidojuši pārtvert krievu lidaparātus starptautiskajā gaisa telpā Norvēģijas ziemeļos. Pēc tam video pilots izsaucas: “Kas pie velna," un strauji izvairās no kaujas lidmašīnas, kas atradusies tuvāk par 20 metriem. 

Norvēģijas bruņoto spēku pārstāvis Brinjars Stordals neatklāja, kad incidents ir noticis, bet pavēstīja, ka šādi gadījumi ir reti. “Šādā situācijā bija iespējama sadursme starp lidaparātiem. Pilotam šai video ir spontāna reakcija. Gan viņa komentārs, gan izvairīšanās manevrs liecina, ka šāda situācija nav paredzēta. Mēs nezinām, vai tā bija krievu pilota kļūda, vai Krievijas agresija,” sacīja Stordals.

Pēdējo gadu laikā krievu lidaparāti virs Norvēģijas ir lidojuši biežāk nekā agrāk, liecina Norvēģijas Aizsardzības ministrijas dati. Pērn krievu lidmašīnas Norvēģijas pilotiem nācies pārtvert 41 un šogad - 43 reizes. 2005. gadā līdzīgi gadījumi bijuši 16. “Es neuzskatu, ka ir īpaši jāuztraucas, bet mēs, protams, aktivitāti novērojam,” ziņojumā atklāja aizsardzības ministre Ine Ēriksena Sēreide.

Sēreide vēstīja, ka ir saprotams, ka krievu militārajiem spēkiem notiek mācības, tas ir atļauts arī starptautiskajā gaisa telpā, taču ir nepieņemami, ka krievu lidmašīnas virs Eiropas rada bīstamas situācijas. Krievijas Aizsardzības ministrija uzvērusi, ka Krievijas gaisa spēku lidmašīnas mācības veic starptautiskajā gaisa telpā, un tas "pilnībā atbilstot starptautiskajām normām un praksei".

Jau ziņots, ka reaģējot uz Krievijas kaujas lidmašīnām, šā gada laikā NATO lidmašīnas gaisā pacēlušās divreiz biežāk nekā pērn. Vislielākais krievu lidmašīnu aktivitātes pieaugums vērojams Baltijas jūras reģionā un citviet Eiropā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!