Atzīmējot 70. gadadienu kopš Japāna parakstīja padošanās aktu, tā formāli izbeidzot Otro pasaules karu, ceturtdien Ķīnas galvaspilsētā Pekinā notika vērienīgākā militārā uzvaras parāde valsts vēsturē.

Japāna izsludināja bezierunu padošanos 1945. gada 15. augustā, bet oficiālu kapitulācijas aktu parakstīja 2. septembrī uz ASV līnijkuģa "USS Missouri". Ķīnā Otrā pasaule karā, kā arī ilgajos kara gados ar Japānu pirms tam dzīvību zaudēja aptuveni 15 miljoni iedzīvotāju.

Ķīnā gan pēc Otrā pasaules kara vēl četrus gadus turpinājās pilsoņu karš, kura rezultātā 1949. gadā pie varas nāca Mao Dzeduna vadītie komunisti, bet līdzšinējā valsts vadība, kā arī republikāņu atbalstītāji pārcēlās uz Taivānu. Kopš tā laika valstī notikušas tikai 14 militārās parādes, no kurām neviena nav bijusi 3. septembrī.

Iepriekš tika ziņots, ka parādē piedalīsies aptuveni 12 000 karavīru un 200 lidaparātu. Ķīna paziņojusi, ka aptuveni 84% no parādē redzamā bruņojuma plašāka sabiedrība iepriekš vēl nav redzējusi.

Parāde, kura veltīta 70. gadadienai kopš Japānas sakāves Otrajā pasaules karā jau tā ir sarežģījusi Japānas un Ķīnas saspīlētās attiecības. Dalību parādē atteikuši gandrīz visi aicinātie Rietumvalstu politiķi. Tikmēr tajā piedalās Kazahstānas, Mongolijas, Meksikas, Krievijas un sešu citu valstu armijas daļas, kā arī Krievijas un Dienvidkorejas prezidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!