Videoierakstos fiksēts mirklis, kad pirmdien nekārtību laikā pie Ukrainas parlamenta ēkas Kijevā sprāga kaujas granāta, ievainojot un nogalinot Nacionālās gvardes karavīrus.

Aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušajā ierakstā redzams mirklis pēc eksplozijas no parlamentu apsargājošo karavīru aizmugures, kā arī skats no protestētāju puses, kad laukumā norīb sprādziens.

Tāpat video identificēts iespējamais granātas metējs.

Vēstīts, ka pirmdien Ukrainas parlaments pirmajā lasījumā apstiprināja likumu par konstitūcijas izmaiņām, kas paredz varas decentralizāciju un lielāku autonomiju reģioniem. To paredz Minskas pamiera vienošanās.

Pret konstitūcijas izmaiņām protestējoši aktīvisti tad sāka sadursmes ar karavīriem un policiju, bet kāds vīrietis karavīru rindās iemeta kaujas granātu. Rezultātā vismaz 122 cilvēki ir cietuši, bet trīs Nacionālās gvardes karavīri gājuši bojā.

Likumsargi aizturējuši granātas metēju, kurš izrādījies milicijas īpašo uzdevumu vienības brīvprātīgo bataljona "Sič" biedrs Igors Gumeņjuks.

Bataljona komandieris Aleksandrs Pisarenko medijiem paziņoja, ka Gumeņjuks incidenta brīdī bijis atvaļinājumā un ka ieročus no kaujas zonas Ukrainas austrumos brīvprātīgajiem nav atļauts izvest. Savukārt bataljona lapā "Facebook" norādīts, ka Gumeņjuks pirms tam uzrakstījis iesniegumu par aiziešanu no dienesta.

Tikmēr Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks televīzijā paziņoja, ka labējie demonstranti veic vardarbību "patriotisma aizsegā". Laikā, kad "Krievija un tās bandīti mēģina sagraut valsti, bet nespēj to izdarīt kaujas laukā, tā sauktie proukrainiskie politiskie spēki cenšas atvērt otru fronti valsts iekšienē," norādīja Jaceņuks.

Pret konstitūcijas grozījumiem, kas paplašinātu kaujinieku ieņemto Doņeckas un Luhanskas apgabalu autonomiju, asi iebilda labējās partijas. Starp protestētājiem pamatā bijuši nacionālistiskās partijas "Svoboda" ("Brīvība") atbalstītāji, tostarp granātas metējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!