Foto: Kadrs no video

Internetā publicēts jauns un šaušalīgs video, kurā redzams, kā prokrieviskie kaujinieki no sagrautās Doņeckas lidostas uz kādu netālu vietu pārved sagūstītos ukraiņu karavīrus, kā arī viņu mirušos biedrus.

Baisajā video sižetā, kuru acīmredzami filmējušas un apzināti izplatījušas ar kaujiniekiem cieši saistītas personas, redzams, kā Ukrainas karavīri  no prokrievisko kaujinieku ieņemtās lidostas ar netrafarētu Krievijas armijas tanku tiek nogādāti kādā no Doņeckas piepilsētām, kur tiek izgrūsti dubļos un pratināti. Pratināšanu galvenokārt veic prokrievisko kaujinieku līderis Givi.

Viņš no karavīru formām nogriež Ukrainas karodziņus un liek tos gūstekņiem apēst. Pēcāk viņiem aizsien acis un sagrūž busiņā.

Tāpat tiek parādīts, kā karā cietušu daudzdzīvokļu māju pagalmā prokrieviskie kaujinieki no apvidus automašīnas dubļos izvelk kaudzi ar bojāgājušu Ukrainas karavīru līķiem, kuri visticamāk arī savākti no ieņemtās Doņeckas lidostas termināļa. Pēcāk nojaušams, ka tie tā arī tiek atstāti līdzās dažādām mēbeļu detaļām.

Kā pratināšanā atzīst viens no sagūstītajiem, viņi devušies uz lidostu pēc ievainotajiem Doņeckas lidostas aizstāvjiem, kuri savas izturības dēļ, cīnoties drupās, tiek dēvēti par "kiborgiem".

Pēcāk gūstekņi, acīmredzami iekaustīti un pēcāk apsaitēti, tiek vadāti pa Doņeckas ielām. Viņi tiek vesti ar "kamazu" uz dažādām vietām, kur tiek konvojēti nelielos gājienos. To laikā viņus lamā, dažādiem priekšmetiem apmētā un pa laikam fiziski iespaido, iespējams, jau iepriekš sapulcināti vietējie iedzīvotāji.

Video noslēgumā redzams, kā uz traģiskās trolejbusa apšaudes vietu Doņeckā atvests Ukrainas "kiborgu" komandieris, lai "parādītu, pret ko viņi ["kiborgi"] karo". Ukrainas Aizsardzības ministrija iepriekš norādīja, ka apšaude ir notikusi no pašu kaujinieku kontrolētiem pilsētas rajoniem. Jautāts, kas to izdarīja, sagūstītais vien norāda, ka "artilērija" un viņam "vairāk neesot ko teikt".

Brīdinām, video redzami nepatīkami kadri:


Kaujinieku gūstā pēc cīņām Doņeckas lidostā pavisam nokļuvuši vairāk nekā 20 Ukrainas karavīri, laikrakstam "Ukrainskaja pravda" paziņoja gūstekņu apmaiņas centra vadītājs Vladimirs Rubans. Ziņots, ka kopumā kaujinieku gūstā ir vairāk nekā 180 Ukrainas karavīru.

Šī nav pirmā reize, kad prokrieviskie kaujinieki, atbilstoši totalitārisma un staļinisma tradīcijām, izved kauna gājienos gūstekņus. Augustā Doņeckas ielās tika izvesti gandrīz 100 karagūstekņi.

Pēdējās nedēļās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās pagājušajā nedēļā zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā un pašlaik kontrolē tikai tās daļu, tostarp sakaru torni un skrejceļu.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!