Tuvojoties Širokinei, redzami pamesti Azovas jūras piekrastes ciemi, vietām pamanāmi ierakumos paslēpti kaujai gatavi tanki, stāsta "Radio Brīvā Eiropa" un "Amerikas Balss" kopīgā TV projekta "Current time" žurnālists Askolds Sirko, kurš pavadījis vienu dienu kopā ar Ukrainas bataljona "Azov" vīriem.

Širokine atrodas uz austrumiem no Ukrainas kontrolētās ostas pilsētas Mariupoles, uz ceļa, kas savieno Ukrainu ar Krieviju. Ukrainas karavīri šo pilsētiņu šomēnes atkaroja Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Priekšējās līnijās stiepjas simtiem metru gari ierakumi, kas pasargā karavīrus no smago ieroču apšaudēm, kuras notiekot katru dienu.

"Mūsu puiši kā krita, tā krīt," stāsta izlūks ar iesauku "Belijs". Ukrainas puse atbildot tikai ar strēlnieku ieročiem, lai netiktu pārkāpta Minskas vienošanās.

Pilnai "taktiskajai laimei" karavīriem pietrūkts ASV prettanku raķetes "Javelin" un artilērijas atbalsts, stāsta motorizēto kājnieku bataljona komandieris "Soboļs".

Tikmēr vietējie iedzīvotāji steidz pamest kā Širokini, tā apkārtējos ciematus. Pēdējā Širokines iedzīvotāja – 86 gadus veca kundzīte – ciematu pametusi iepriekšējā dienā, ar kājām dodoties Mariupoles virzienā, atklāj komandieris.

Vēstīts, ka ASV Nacionālās izlūkošanas direktors Džeimss Klepers prognozē, ka tuvākajos mēnešos notiks Maskavas atbalstīto kaujinieku uzbrukums Mariupolei. Pilsēta promaskaviskajiem kaujiniekiem būtu nozīmīga kā osta, kā arī ir nozīmīgs posms sauszemes koridora izveidošanai uz Krievijas anektēto Krimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!