Pirmdienas vakarā Ziemeļjūrā sākusies vētra, kas pāraugusi orkānā, liecina Norvēģijas Meteoroloģijas institūta informācija.

Ziemeļjūrā fiksētas 36 metrus sekundē spēcīgas vēja brāzmas, kas atbilst orkāna spēkam.

Ziemeļjūras centrālajā daļā uz bojas novietota Dānijas Meteoroloģijas institūta meteoroloģiskā stacija fiksējusi 31 metru sekundē spēcīgu vēju.

Jaunākās prognozes uzrāda, ka ciklons varētu būt vēl nedaudz spēcīgāks, nekā šķita iepriekš. Tas nozīmē, ka arī Latvijā, jūras piekrastē Kurzemē otrdienas rītā vēja brāzmas var būt nedaudz stiprākas par 21-26 metriem sekundē.

Vācijas ziemeļu pavalstīs, Dānijā, kā arī Zviedrijas dienvidos pirmdienas vakarā un nākamajā naktī gaidāma vētra.

Eiropas valstu meteoroloģisko brīdinājumu sistēmas "Meteoalarm" informācija liecina, ka Vācijas ziemeļos sinoptiķi prognozē līdz 32 metriem sekundē spēcīgas vēja brāzmas, bet vietām Dānijā vējš var sasniegt orkāna spēku.

Ciklons, kas no Ziemeļjūras tuvojas Baltijai, strauji pieņemas spēkā, un Latvija tā ietekmē nonāks jau tuvākajā naktī.

Baltijas jūras centrālajā daļā vēja brāzmas sasniegs ātrumu 30-32 metri sekundē, un tik stiprs vējš sacels līdz sešiem metriem augstus viļņus, lieli viļņi gaidāmi arī Latvijas piekrastē Liepājas pusē.

Spēcīgais vējš izraisīs ūdens līmeņa celšanos piekrastē un dažu upju grīvās. Daugavā pie Rīgas ūdens līmenis varētu celties par nepilnu metru, prognozē Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts, taču līdz palieņu applūšanai pietrūks vairāk nekā pusmetrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!