Foto: Reuters/Scanpix

Janvāra beigās uz Phenjanu devies Kanādas priesteris Aions Sū Lims, kurš kopš ierašanās komunisma citadelē par sevi nav devis nekādas ziņas, raidsabiedrību "Al Jazeera" informējuši viņa kolēģi.

Tiek ziņots, ka Kanādas priesteri uz Phenjanu šoreiz uzaicinājuši paši ziemeļkorejieši. Aions Ziemeļkorejā darbojies regulāri un tiek dēvēts par ietekmīgāko misionāru noslēgtajā valstī. Viņš ikdienā kalpojis Toronto korejiešu presbiterāņu draudzē un pēdējo reizi caur Ķīnu uz Ziemeļkoreju devies 31. janvārī.

60 gadus vecais mācītājs Ziemeļkorejā vadījis dažādas sociālās misijas - bērnunamus, aprūpes iestādes un pārtikas ražošanas un izdales vietas, medijiem atklājis Ziemeļkorejas emigrantu palīdzības organizācijas "Durihana" vadītājs un paziņa Čuns Kivons.

Sākotnēji pazudušā mācītāja klusēšana tika skaidrota ar 21 dienu ilgo karantīnu, kas šobrīd jāiziet visiem iebraucējiem, lai novērstu Ebolas vīrusa izplatību. Tomēr arī pēc 21. februāra, kad karantīnai bija jābeidzas, nekādas ziņas no Aiona nav pienākušas.

Čuns stāsta, ka vairāki misionāra vadītie projekti, piemēram, makaronu ražotnes un dzirnavas miltu iegūšanai savulaik izveidotas ar Kima Čenuna nu jau ar nāvi sodītā tēvoča Čana Sonthēka gādību. Kima onkulis pirms apsūdzēšanas valsts nodevībā vadījis daudzus dažādus ar ekonomikas uzlabošanu saistītus projektus.

"Baidāmies, ka viņa uzaicinājums uz Phenjanu varētu būt saistīts ar Čanu, jo agrāk Aions reti devās uz pašu valsts galvaspilsētu," stāsta Čuns. Līdz šim Kanādā dzīvojošais mācītājs uz Ziemeļkoreju bija devies jau simtiem reižu, un dažkārt kontakti ar viņu uz laiku pazuduši, bet nekad vēl tik ilgi, stāsta zinātāji.

Zināms, ka Phenjanā pastāv vismaz viena valstij pakļauta kristīgā baznīca ar draudzi, kuras dievkalpojumi gluži kā izrādes tiek atrādītas tūristu grupām, tādējādi demonstrējot, ka Ziemeļkorejā pastāv reliģiskā brīvība.

Kanāda jau sen tās pilsoņiem iesaka uz Ziemeļkoreju nedoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!