Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja, domājams, papildinājusi savu arsenālu ar Krievijā ražotās spārnotās raķetes "KH-35" eksemplāru, otrdien paziņojis Džona Hopkinssa universitātes ASV-Korejas institūts.

Sociālajos tīklos izplatītajā Ziemeļkorejas propagandas video uz mirkli redzama raķetes palaišana no karakuģa.

Ieroču kontroles eksperts Džefrijs Lūiss identificēja raķeti kā "KH-35" eksemplāru.

Šādas raķetes nonākšana Ziemeļkorejas rīcībā iezīmētu "jaunu un potenciāli destabilizējošu papildinājumu" komunistiskās valsts arsenālam, institūta blogu vietnē "38 North" norādīja Lūiss.

Lai gan "KH-35" darbības rādiuss un nestspēja nepārkāpj Raķešu tehnoloģiju kontroles režīma (MTCR) slieksni, jebkuras spārnotās raķetes eksportēšana uz Ziemeļkoreju būtu ANO sankciju pārkāpums.

Raķešu tehnoloģiju kontroles režīms ir neformāla un brīvprātīga valstu asociācija, kurām ir kopīgs mērķis ierobežot automatizētas palaišanas sistēmas, kas spēj nest masu iznīcināšanas ieročus, kā arī koordinēt nacionālos eksporta licenzēšanas centienus. MTCR 1987.gadā dibināja Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Lielbritānija un ASV. Kopš tā laika MTCR partnervalstu skaits ir ievērojami pieaudzis.

Lūiss norādīja, ka Ziemeļkoreja, visticamāk, nopirkusi raķeti no Krievijas, bet pieļāva iespēju, ka pirkums varētu būt izdarīts arī kādā trešajā valstī, piemēram, Mjanmā.

Gan Krievija, gan Mjanma ir eksportējušas spārnotās raķetes uz Alžīriju, Indiju, Vjetnamu un Venecuēlu.

"Iespēja, ka Ziemeļkoreja varētu pārdot "KH-35" tehnoloģijas citām valstīm, (..) nav priecīga doma," piebilda Lūiss.

Ziemeļkorejas konvencionālo ieroču attīstību lielā mērā aizēnojušas bažas par tās kodolprogrammu.

"38 North" pagājušajā mēnesī publiskoja satelīta fotogrāfijas, kurās redzami divi jauni Ziemeļkorejas karakuģi - lielākie, kādus komunistiskā valsts uzbūvējusi pēdējo 25 gadu laikā.

Tīmekļa vietne norādīja, ka tie ir "svarīgs modinātāja zvans" attiecībā uz sankciju efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!