Foto: AFP/Scanpix
Ar satelītu uzņemti attēli liecina, ka Ziemeļkorejā, iespējams, vairākiem cilvēkiem izpildīts publisks nāvessods ar pretgaisa aizsardzības ieročiem, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Pie tāda secinājuma kopīgā ziņojumā nonākusi ASV bāzētā nevalstiskā organizācija Ziemeļkorejas Cilvēktiesību komiteja (HRNK) un attēlu analizēšanas kompānija "All Source Analysis Inc".

2014. gada 7. oktobrī uzņemtos attēlos virs armijas poligona aptuveni 24 kilometrus uz ziemeļiem no Phenjanas analītiķi vieglo ieroču šautuvē identificējuši izvietotus sešus zenītložmetējus ZPU-4.

Foto: 2014. gada 7. oktobris (avots: HRNK)

Foto: HRNK

Pretgaisa aizsardzības ieroči izvietoti rindā pie novērošanas teritorijas, bet aiz tiem redzama karavīru vai ekipējuma rinda. Blakus novietotas vairākas militārās automašīnas, treileris un autobuss.

Autobuss norāda uz augsta ranga virsnieku vai svarīgu amatpersonu klātbūtni, ziņojumā pieļauj HRNK. Savukārt aptuveni 30 metrus tālāk šautuvē redzama, iespējams, cilvēku rinda ar dažāda garuma ēnām.

Foto: Šī pati vieta 2014. gada 16. okrobrī - ieroču un mērķu nav (avots: HRNK)

"Visticamākais izskaidrojums redzamajam ir šausminošs publisks nāvessods," teikts ziņojumā. "Katrs, kurš redzējis, kādus bojājumus cilvēka ķermenim nodara viens pats ASV 50. kalibra šāviņš, nodrebēs tikai cenšoties iztēloties, kā 24 smago ložmetēju baterija šauj pa cilvēkiem," raksta Gregs Skarlatio no HRNK.

"Ķermeņi būs gandrīz saberzti pulverī," viņš norāda.

No totalitārās un izolētās Ziemeļkorejas, kur informācija par valstī notiekošo ir grūti iegūstama, jau agrāk ziņots par nāvessodiem ar zenītložmetējiem. Tāpat izskanējusi informācija par valdošās Kimu dinastijas pretinieku nogalināšanu ar mīnmetēju. Tomēr šī ir pirmā reize, kad šīm ziņām ir fotogrāfiski apstiprinājumi.

Šonedēļ Dienvidkorejas izlūkošanas avoti paziņoja, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns šogad devis rīkojumus jau par 15 augsta rangu personu nāvessodiem, kuras apsūdzētas par Kima autoritātes apšaubīšanu.

"Publiskie nāvessodi ir viens no šausminošajiem Kima Čenuna režīma "baiļu politikas" ieviešanas instrumentiem," norāda Skarlatio.

ZPU-4 ir Padomju Savienībā izstrādāts pretgaisa aizsardzības ložmetējs ar četriem stobriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!